Norrbotten syns mer än någonsin

Det har med rätta klagats över att riksmedierna under en följd av år dragit ner sin bevakning av Norrbotten. Men det finns samtidigt en annan trend: sällan har Norrbotten exponerats så mycket som nu, skriver Lennart Håkansson i sin blogg.

Nya filmer och tv-serier kommer bokstavligt talat att sätta Norrbotten på världskartan.

I förra veckan sändes första avsnittet av "Renskötare" i SVT. En serie producerad av Luleåföretaget Massa Media som skildrar samer på ett sätt som stockholmare inte skulle klara av. Varken gnäll eller exotism, utan människor i verksamhet under förhållanden som är ovanliga, ja faktiskt unika.

Massa Media producerar nu också del två av "Bastuballetten". När första säsongen sändes i SVT blev den mycket uppmärksammad och har kommit att nyansera bilden av den tornedalska/norrbottniske mannen.

Landstings- och kommunägda Filmpool Nord är medproducent till flera film- och tv-produktioner som kommer att nå miljonstals människor, i Sverige och utomlands.

Midnattssol är en tv-serie som spelats in i Kiruna med Filmpool Nord som medproducent och som har premiär i SVT den 23 oktober. Den är skapad av upphovsmännen till serien Bron, som rönt stor internationell uppmärksamhet. Den nya serien Midnattssol är en svensk-fransk samproduktion och är på väg att säljas till minst 30 länder och har en potential att nå hundratals miljoner tittare.

Senare i vinter sänder TV4 en serie på fyra långfilmer efter Åsa Larssons böcker om åklagaren Rebecca Martinsson. Också de är inspelade i Kiruna och med Filmpool Nord som medproducent.

I veckan toppade Midnattssol  SVT:s lista ”Playtips: 13 serier du inte får missa i höst i SVT Play.”

Som tvåa på listan ligger säsong 2 av "Tjockare än vatten". Även där är Filmpool Nord medproducent och serien är inspelad i Norrbotten fast man låtsas att det är Åland. Serien börjar sändas i dag, måndag.

Två dramaserier inspelade i Norrbotten sänds samtidigt i SVT, och toppar SVT:s egen lista på vad man bör se.

Midnattssol är en rätt våldsam kriminalserie, med hisnande vackra naturscenerier. Förmodligen kommer den att locka fler turister till Kiruna, än smöriga reklamfilmer.

Det spelar ingen roll om det är en otäck verklighet som skildras. Vad kan vara dystrare än kommissarie Wallanders Ystad eller ruggigare än Lisbeth Salanders Stockholm. Det är tvärtom just det som lockar besökare och gör att det uppstått en turismnisch med guidade turer i deras kvarter.

Bilden av Norrbotten har nog aldrig varit så sammansatt och nyanserad som nu: Filmer, tv-serier, reportage i riksmedier, information i nischade kanaler som Luleå Näringslivs event och Affärer i norr (vår sajt har över tusen besökare i veckan från Stockholmsområdet).

Även PO Tidholms av en del kritiserade tv-serie "Resten av Sverige" bidrar till en mångfasetterad bild. Den verkligheten finns också i den svenska glesbygden, inte bara i norr, utan över hela Sverige. Det är den sammansatta bilden av både problem och möjligheter som ger de bästa förutsättningarna för utveckling. De människor som spelar viktiga roller i samhällsutvecklingen är tillräckligt smarta för att värdera och skilja ut både PR och eländesskildringar.