Obol och sånt man inte begriper

Om ett möte med Bo Johansson, vikten av detaljer och att inte satsa på sånt man inte förstår, handlar Lennart Håkanssons blogg.

Tioårsminnet av Obol-avslöjandet  uppmärksammades i medierna i förra veckan.

Efter utmärkt journalistiskt arbete av reportrar på Norrbottens Kuriren, och i rättvisans namn, parallellt av reportrar vid Sveriges Radio i Stockholm, avslöjades Bo Johanssons verksamhet där företag och privatpersoner, bland annat idrottsmän, lockats att satsa pengar i Obol Investment.

Något år innan Obol avslöjades fick jag besök av Bo Johansson. Jag var då vd för NSD och Bo Johansson föreslog att NSD skulle satsa sitt kapital i Obol.

Han var väldigt trevlig och berättade fängslande om sin uppväxt i Gällivare och den fina, men skygga finansfamiljen i Skottland (tror jag det var) som stod bakom det okända investmentbolaget Obol.

Jag och NSD:s dåvarande ekonomichef Eva Karlsson, lyssnade intresserat och frågade artigt efter lite mer information och sa att vi gärna såg att han återkom med lite mer konkret information om hur insättning skulle gå till, om hur avkastningen bestämdes, om risker, och hur och när uttag skulle gå till.

Efter mötet tittade Eva och jag på varandra och vi var lika frågande båda två: Vad var det där? Inga konkreta upplysningar. Ingen skriftlig information, inget prospekt. Ingenting mer än vältaligt välmenande ord om stöd till de stora idrottsföreningarna i Norrbotten och bra avkastning för det kapital man satsade.

Vi fick aldrig veta mer. Bo Johansson återkom aldrig.

Jag misstänkte inte att det var något brottsligt. Jag begrep bara inte vad det var. Efteråt ser jag detta som ett exempel på att man ska undvika sådant man inte förstår, i synnerhet när det gäller vad man gör med sina pengar.

Det är också ett exempel på vad känslor av gemenskap kan vara bedrägliga. Bo Johansson lyckades charma en del (i synnerhet män) som gärna kombinerar affärer med sportintresse. Han samarbetade med Basketligan centralt, han sa sig stödja dåvarande Plannja Basket och Luleå Hockey. Han framställde sig själv som en både duktig och ideell affärsman.

På något annat sätt kan man inte förstå att han fick även etablerade företagare och aktörer, liksom framgångsrika idrottsmän, att satsa sina pengar.

Sedan är det en annan sak att det kanske hade fungerat om det fått fortsätta. Men när alla ville ha ut sina pengar var det kört. Även våra etablerade affärsbanker skulle gå omkull om alla ville ha ut sina pengar på en gång. Det finansiella systemet bygger på att pengarna är någon annanstans än där man sätter in dem. Annars skulle ingen tjäna några pengar på att ta hand om andras pengar.

Annons