Nord Polymer uppfinnarnas partner

Gällivare Nord Polymer AB i Gällivare gjuter plastprodukter åt andra. Allt från lokala UF-företagare till serieproduktion åt stora beställare.

Sven-Eric Svensson äger och driver Nord Polymer AB i Gällivare, tillsammans med sin hustru Naimie Svensson-Holst. De har drivit företaget i snart 25 år.

De gjuter plastprodukter åt andra företag. Mest känd är hjulmuttersäkringarna till bilfälgar i olika storlekar och färger. Den största produkten just nu är plastdelar till ventilationssystem.

Beställningar och produktionsvolym har varierat genom åren. Under den senaste lågkonjunkturen har det varit en svacka. När Nord Polymer på 90-talet tillverkade bakteriefilterhus åt Gambro, var under en period upp till tre maskiner igång dygnet runt sju dagar i veckan.

- Jag höll på att dräpa mig, säger Sven-Eric Svensson. Det var 24 timmars arbetsdagar och sju dagar per vecka.

Men de stora serierna är inte det som kännetecknar företaget. Det är istället samarbetet med uppfinnare och framtagandet av produkter som ingen vet om de kommer att sälja bra eller dåligt.

- Jag jobbar mycket med innovatörer som har idéer. Ibland blir det produktion som går att sälja. Jag har sett många bra produkter, men sett få som lyckats sälja produkterna.

- Innovatörer och småföretag borde gå ihop om att anställa en säljare för en bunt produkter, kanske bilda ett gemensamt säljbolag för att få igång försäljningen, säger han.

Men ibland blir produkterna uppmärksammade. I fjol tog han fram en produkt som en sjuksköterska uppfunnit, ett skydd för insulinsprutor, som kom tvåa i en nationell uppfinnartävling.

I år har Nord Polymer tillverkat plastprodukter åt tre UF-företag i Gällivare: No Mess UF, Sov Gott UF och Kitchen Support UF . Alla vann priser vid den regionala UF-mässan i Luleå nyligen. Kitchen Support UF vann första pris i klassen Årets produktutveckling med en smörpakethållare tillverkad vid Nord Polymer.

Företaget omsätter ca 2 miljoner kronor. Ungefär hälften är produktion och hälften agenturförsäljning av formar. Nord Polymer är största återförsäljare åt ett kinesiskt företag.