KnCMiner har genererat en kvarts miljard kronor i Bodenhallen

Boden Datorhallen i Boden har sedan starten i februari genererat en kvarts miljard kronor. (Uppdaterad)

Mining, där datoranvändare ”gräver” fram digitala valutor som till exempel bitcoin har blivit en miljardindustri. KnCMiner, som har en datorhall i Boden, är en av de ledande i branschen.

Man säljer utrustning för mining, en egenutvecklad hårdvara speciellt anpassad för att bedriva bitcoin mining. Sedan starten förra året har företaget sålt utrustning för 75 miljoner dollar. Nu säljer man även andelar i datorhallen i Boden, skriver Dagens Nyheter. 

- Vi tillverkar i princip sedelpressar. Många av våra kunder har tjänat en förmögenhet, säger Sam Cole, en av grundarna av KnCMiner.

 De som varit och grävt fram bitcoin under tiden som värdet på valutan ökat från 1 dollar till över 1.000 dolar har tjänat mycket pengar. I dag genereras totalt nära en miljard dollar per år genom mining.

En som tror mycket på KnCMiner är bankiren Per Roman som driver GP Bullhound, en av Europas snabbast växande investmentbanker. 

- Det här är det mest spännande bolaget jag har jobbat med i mitt liv, säger han till Dagens Industri. De är som ett Intel för det nya valutasystemet och jag tycker det är ganska ofattbart att det bolaget skapats i Stockholm. Folk från hela världen söker sig till KnCMiner för att de tycker det är det mest spännande bolaget att jobba för. 

Han och GP Bullhound fick nyligen uppdraget att ta in nytt riskkapital till KnCMiner, 100 miljoner dollar som ska används till att bygga fyra nya datorhallar.

Det kommer också varningar för att guldrushen för bitcoin börjar ta slut. Men mining kommer att fortsätta.

- Bitcoin-tåget kanske har gått, men det finns över 200 digitala valutor i dag. Redan nu säljs det utrustning för mining av till exempel litecoin som bygger på samma system. Det är som under guldruschen. Folk ser möjligheter och det finns också de som är villiga att investera mycket pengar, säger Robin Teigland vid Handelshögskolan i Stockholm till Dagens Nyheter.