Outinens ökar med 35 procent

Haparanda Outinens potatis i Haparanda ökar kapaciteten med 35 procent. Företaget har investerat 5 miljoner kronor i sommar. En investering som också möjliggör lansering av nya produkter.

Under sommarmånaderna har man kört in den nya utrustningen, vilket inte varit problemfritt. Men sedan förra veckan är man i full drift igen, nu med 35 procent ökad kapacitet.

-  Jag ser positivt på framtiden nu när vi lämnat inkörningsproblemen bakom oss, säger vd Karl-Johan Outinen. Vi kommer att ta fram nya produkter, men till det vill jag återkomma senare.

Sedan den nya strategin togs fram 2007 har företaget ökat vidareförädningen och säljer allt mer produkter som till exempel ugnsfärdiga gratänger. Nu står de förädlade produkterna för cirka 65 procent av omsättningen.

I vintras satsade man på marknaden i Finland, en satsning som fallit väl ut. Efter ett drygt halvår står försäljningen till Finland för närmare 5 procent av omsättningen. I Finland gäller hela försäljningen gratänger som säljs i kedjan Keskos butiker.

Trots att man haft produktionsproblem under sommaren räknar Karl-Johan Outinen med att omsättningen i år blir cirka 70 miljoner kronor, jämfört med 64 miljoner året innan. Företaget har i dag 22 anställa.

Om årets potatiskörd bland odlarna säger han:

- Den blir ganska bra, de som bevattnar har haft ett bra år.