Space Travel Alliance vill satsa i Kiruna

Kiruna Det nybildade bolaget Space Travel Alliance vill inom tre år få igång rymdresor från Spaceport Sweden i Kiruna. Bakom bolaget står Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden, och Rikard Steiber, tidigare marknadschef för Google i Europa.

Genom samarbeten med både privata intressen och myndigheter vill han göra Sverige och rymdhamnen Spaceport Sweden i Kiruna, till en av rymdindustrins centralpunkter.

– Spaceport Sweden är ett fantastiskt initiativ, men det behövs en operatör också. Alltså ett flygbolag som kan ordna resorna. Det är egentligen det vi drar igång nu, säger ordförande i Space Travel Alliance, Rikard Steiber, till tidningen IDG.

Vd i det nya bolaget är Karin Nilsdotter, som även är vd för Spaceport Sweden. Andra personer som är engagerade i projektet är astronauten Christer Fuglesang, den tidigare NASA-chefen Alan Stern och rymdentreprenören Anousheh Ansari.  

Planen är att erbjuda rymdresor till både privatpersoner, företag och myndigheter. Förutom ren turism är forskning och träning för astronauter tänkbara områden. Det ska i sin tur sätta fokus på regionen runt rymdhamnen och locka idéer, investeringar och entreprenörer till Sverige.

– Det som talar till vår fördel är att Norrland redan är en turistdestination. Amerikanerna skickar upp sina raketer mitt ute i öknen, där det inte finns någonting annat att se, säger Rikard Steiber till IDG.se.

Rikard Steiber är chef för MTGx och ett känt namn i internet- och startupsverige.