Andreas Harnemo

Andreas Harnemo är grundaren bakom Sveriges största community i slutet av 90-talet, Skunk.

Från IT-entreprenör till fotograf

Luleå Efter sex år på äventyr ute i världen återvände Andreas Harnemo till Luleå våren 2012 och idag driver han företaget Snow Garden.

- Jag vill inte sätta någon stämpel på vad jag gör utan för mig handlar det om att arbeta med idéer som gör samhället bättre och hjälpa företag med liknande kampanjer.

Andreas Harnemo startade sitt första företag 1997 efter konststudier på bland annat Sunderby Folkhögskola. Han berättar att det var en slump att han valde att studera konst.

- Jag kunde knappt rita en streckgubbe, men min styvpappa arbetade som lärare i Sunderbyn och jag sökte in efter att jag hade gjort lumpen. Det var en rolig tid och jag lärde mig jättemycket och gick verkligen in för det så man kan säga att det gick ganska bra ändå.

I samband med hans studier kom den så kallade "IT-ruschen" där som Andreas berättar kunde alla bli webbutvecklare efter att ha läst en bok om HTML.

- Jag kallade mitt företag IT-annonsen 2000 och sajten var som annonsbladet fast på Internet. Planen var att skriva om det som hände i Norrbotten fast det blev mest fokus på Luleå. Men det var svårt att få någon lönsamhet i verksamheten för det fanns inga fungerande intäktsmodeller som det gör idag.
IT-annonsen 2000 hade även en chattfunktion som Andreas Harnemo senare utvecklade till en community som han kallade för Skunk. 1999 hade den växt till Sveriges mest trafikerade sajt och året efter sålde han Skunk till Stockholmsföretaget Spray för miljonbelopp.

- Ingen hade kunnat förutspå att det skulle bli så stort som det blev. Största problemet var servrarna som hela tiden blev överbelastade så med det följde flera tekniska utmaningar. Efter att jag hade sålt Skunk så fortsatte jag arbeta med sajten fram till 2002. Jag kände mig uttråkad av allt administrativt arbete och det var helt enkelt inte spännande något mer.

Fram till 2007 var Andreas Harnemo engagerad i bland annat flera pokerevent. Sen tog livet en annan vändning när han valde att flytta från Luleå med sina två söner till USA för att studera foto i Los Angeles och bygga upp en portfolio.

- Efter ett halvår i USA flyttade vi till Stockholm och jag började studera modefotografering. 2009 letade jag efter en ny lägenhet på nätet och hittade av en slump en bostad i Paris och två dagar senare var vi på väg dit.
Han berättar att det blev en stor omställning med språket och kulturen och skulle inte rekommendera någon med barn att flytta dit även fast han själv stannade i tre år. Under tiden i Frankrike frilansade Andreas Harnemo som fotograf och utvecklade mobilappar.

- Det är fint att åka dit en vecka på semester, men man ska helst leva där med någon som kan språket.

Mina barn har alltid hängt med på allt jag har gjort, men när jag flyttade tillbaka till Luleå 2012 tyckte de att det var skönt att komma hem. De började även i sina gamla klasser igen som om inget hade hänt.

Idag har Snow Garden flera projekt på gång och ett handlar bland annat om att lyfta fram tio driftiga kvinnor från varje kommun i Norrbotten och visa upp dem på en stor utställning.

- Det är en pusselbit kvar i finansieringen, sedan kör vi igång i full fart. En till viktig aspekt i projektet är att sätta Norrbotten på jämställdhetskartan och visa upp att det är en attraktiv plats att bo och jobba på, även för kvinnor som vill göra karriär. Framtiden är däremot inget som Andreas Harnemo vill sia om utan han får se vad som händer.

- Det som driver mig är att hitta på nya idéer som ingen annan har gjort. Men jag kommer nog att hålla mig i Luleå tills barnen har gått ut skolan.

Annons
Annons