LTU får pengar till turismforskning

Luleå Luleå tekniska universitet får 1,4 miljoner kronor till forskning om platsens betydelse för tillväxt och hur besöksnäringen kan utvecklas.

Det är Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF som finansierar tre forskningsprojekt vid tre universitet.

– Forskningsprojekten handlar om innovation i besöksnäringen. Det görs alltför få studier om detta i dag. Forskningen, och med den finansieringen, har oftast fokus på innovation inom teknik- och IT-områdena. Svensk besöksnäring har högt uppsatta tillväxtmål, ska vi nå dem är det nödvändigt att stärka innovationsförmågan i branschen. Därför är denna forskningssatsning så viktig, säger Stina Algotson, vd på BFUF.

Luleå Tekniska universitet får 1,4 miljoner till projektet "Platsinnovationer i Swedish Lapland" som ska undersöka platsens betydelse för tillväxt och innovation och utveckla verktyg som näringsliv, samhälle och forskare kan använda till nya varor och tjänster i besöksnäringen.

De andra projekten är "Inside the black box - innovation in the hospitality sector" vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och "Äta ute - en studie av besökares aktiviteter relaterat till mat och måltider" vid Umeå universitet.