Rymdindustrin besökte LTU som storsatsar i Luleå och Kiruna

Luleå och Kiruna När Luleå universitet under fredagen presenterade sin nya storsatsning på rymdforskning och utbildning deltog representanter för svensk rymdindustri. Universtitets storsatsning leder till minst 25 nya tjänster, vara många i Kiruna där en stor del av satsningen ska ske.

Under fredagen presenterades rymdsatsningen som bland annat består av att universitetet rekryterat två internationella storheter som professorer och forskningsledare, Reza Emami, Kanada och Javier Martin-Torres, Spanien.

Samtidigt var det kickoff för den nya rymdforskarskolan som är intressant för rymdindustrin. Genom satsningarna befästs universitets roll som rymdcentrum.

Universitetet satsar omkring 75 miljoner kronor, eller minst 25 tjänster totalt, förutom de två professorerna blir det 20 doktorander och ett antal forskare. Majoriteten av dem kommer ha sin bas i Kiruna. 

Från rymdindustrin deltog bland andra GKN Aerospace Sweden AB, SSC, OHB Sweden, RUAG Space AB och Satmission AB.

- För att vara konkurrenskraftiga måste vi ha spetskompetens och det får vi tillsammans med forskare. Därför är det viktigt för oss att interagera med akademin och därför prioriterar vi tillämpad och industriell forskning, säger Tomas Thungen, RUAG Space AB.