Northland till salu

Northland Resources har försagts i konkurs. Nu ska konkursförvaltaren hitta en köpare. Foto: Lennart Håkansson

Till salu: färdig gruva utan skulder

Pajala Under måndagseftermiddagen godkände Luleå tingsrätt Northland Resources ansökan om konkurs för de svenska dotterbolagen. Domstolen godkände också bolagets förslag att Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding, blir konkursförvaltare. I och med det går räddningsförsöken nu in i en helt ny fas. (Uppdaterad)

I och med att Northland nu är försatt i konkurs befrias koncernledningen från sina uppgifter och positioner med omedelbar verkan. Nu tar konkursförvaltaren över.

Så länge företaget var under rekonstruktion var det bolaget och fordringsägarna som styrde processen. Nu tar konkursförvaltaren över ratten.

Fram till nu har bolaget och de som redan satsat försökt få in mer pengar för att rädda de pengar som redan satsats och kunna betala åtminstone en del av skulderna. Skulderna är totalt på över 7,7 miljarder kronor.

Peab tillhör de som satsat mest, under måndagen meddelade bolaget att man avskriver fordringar på 260 miljoner kronor. Peabs resultat kommer också att påverkas av avvecklingskostnader på 33 miljoner kronor.

Finska Metso har förlorat ännu mer, 944 miljoner kronor. Spararna i Folksam har satsat cirka 150 miljoner kronor. 

Allra mest har Northlands anställda förlorat och Pajala som samhälle.

Nu ska konkursförvaltaren försöka sälja de tillgångar som går att sälja. Enkelt utryckt så finns nu en färdig gruva till salu - utan skulder och fordringar.

Konkursförvaltare Hans Andersson har sagt att han helst säljer hela gruvan. Det han kan få in kommer bara att bli en bråkdel av de fordringar som finns i konkursen.

Om det finns några nya intressenter därute så är det nu mer attraktivt att gå in och köpa gruvan. 

Återstår att se om det finns någon intressent och vilken prisnivå på järnmalm som krävs för att någon ska gå in.

I bästa fall blir det en till gruvdrift i Norrbotten som, likt LKAB, kommer till efter en spännande och vinglig historia.

I värsta fall blir det som Dagens Industri skriver i dag: "Satsningen på att bygga en järnmalmsgruva, med höga produktionskostnader, i Pajala i Norrbotten går till historien som en av de större felinvesteringarna i modern svensk industrihistoria."

 

Annons