Green Cargo lägger ner tre stationer i Norrbotten

Luleå Green Cargos stationer i Kalix, Svappavaara och Gammelstad läggs ned. Kvar blir Boden, Gällivare, Malmberget, Haparanda, Kiruna, Kiruna Malmbangård, Kirunavaara, Luleå, Luleå hamn, Svartön järnverket, Murjek, Piteå.

Totalt lägger Green Cargo ned 33 stationer och behåller 244 stationer. Enligt Green Cargo står de nedlagda orterna för fyra promille av Green Cargos omsättning.

– Vi har tagit fram en produktionsmodell som ökar fyllnadsgraden i tågen och ökar lokproduktiviteten, både på de långa sträckorna och i växlingen ut till företag och hamnar. Med denna och andra åtgärder ska vi nå lönsamhet samtidigt som vi fortsätter att vara det enda godstågsföretaget som täcker hela Sverige och klarar flexibla transportbehov för det svenska näringslivet, säger Green Cargos VD Jan Kilström i ett pressmeddelande.

Målet för Green Cargo är att förbättra resultatet med 400 miljoner kronor. Man ska klara produktionen med 120 lok färre än dagens 400 lok. 33 lok ställs av redan 1 mars.

Och man ska klara produktionen med 600 färre anställda än i dag. Personalneddragningen ska ske till 2016.

Green Cargo håller öppet för att orter kan återstartas om efterfrågan lokalt ökar. Och att fler kan läggas ned om eftrfrågan minskar.