Årets företagare

Årets företagare Esa Maksalahti. Foto: Stefan Fredriksson

Ecot Karl-Gustav Niska

Karl-Gustav Niska, ecot.se. Foto: Stefan Fredriksson

HUI Research Henrik Westin

Henrik Vestin, HUI Research. Foto: Stefan Fredriksson

Middag mingel

Middagsmingel. Foto: Stefan Fredriksson

Petra Pihl moderator

Petra Pihl, moderator. Foto: Stefan Fredriksson

Paula Aikio-Tallgren

Paula Aikio-Tallgren, regionrdförande Företagarna i Lappland. Foto: Stefan Fredriksson

Årets landsbygdsföretagare

Årets landsbygdsföretagare Rolf och Margareta Kitti. Foto: Stefan Fredriksson

Årets lovande företagare

Årets lovande företagare Ilkka Palomaa. Foto: Stefan Fredriksson

Årets nyföretagande

Årets nyföretagare Daniel Luthström. Foto: Stefan Fredriksson

Årets unga företagare

Årets unga företagare Robin Bertgren. Foto: Stefan Fredriksson

Esa Maksalahti årets företagare i Haparanda

Haparanda Esa Maksalahti, Automobilservice i Haparanda AB blev årets företagare i Haparanda vid näringslivsdagen i Haparanda. Läs mer om alla vinnarna och se bildspelet.

Esa Maksalahti vann överlägset i omröstningen bland haparandaborna. Även årets nyföretagare Daniel Luthström, Luthströms Kiropraktik, fick en överväldigande majoritet av rösterna. Omröstningen om årets unga företagare vanns av Robin  Bertgren, Bertgrens Bilservice.

Totalt röstade 2000 personer.

-Det är ett fantastiskt stort engagemang för det här, säger Petra Pihl, en av arrangörerna och moderator vid prisutdelningen. 2000 personer har engagerat sig och röstat, av en befolkning på 10 000.

Förutom priserna som röstades fram, utsågs två pristagare av branschorganisationer:

Årets lovande företagare blev Ilkka Palomaa, Lasercom, som utsågs av Entreprenörcentrum och Almi.

Årets landsbygdsföretagare blev Rolf och Margareta Kitti, Kittis skogstjänst, som utsågs av LRF..

Näringslivsdagen ordnades för fjärde året i Haparanda på lördagen. Arrangörer är Företagarna och kommunens tillväxtenhet.

På eftermiddagen var temat affärsmöjligheter och trender. Föreläsare var Henrik Vestin, HUI Research, Paula Aikio-Tallgren, regionordförande för företagarna i finska Lappland och Karl-Gustav Niska, vd för vattenreningsföretaget ecot.se i Övertorneå.

På kvällen var det galamiddag på Svefi, Sverigefinska folkhögskolan, med 90 middagsgäster.

 Här är alla nominerade till de tre omröstningspriserna, med motiveringar:

Årets företagare:

 - Esa Makslahti, Automobilservice i Haparanda AB

En företagare som verkar i det tysta men som gör storverk för att hålla delar av Haparandas fordonsflottta rullande i professionen som bilmekaniker. Är också aktiv inom motorsporten.

 - Stefan Sundvall och Kent Långström, Candy World

Duon Sundvall & Långström lyfte den traditionella synen på vad som är en godisaffär eller kiosk till en ny dimension. De byggde ett koncept kring stormarknad för goda smaker och upplevelseland på ett sätt som få tidigare skådat.

 - Marko Tuhkanen, Advokatbyrån Tuhkanen 

Även den som verkar vara den store syndaren, kan vara oskyldig. Som företagare i juridikens värld har Marko Tuhkanen att försvara enskildas rätt. Dessutom en företagare som växer och nyanställer.

 Årets nyföretagare:

 - Dimitri och Anastasia Jourtchouk, River Motel

Goda säljare och språkkunnighet är vad Dimitri och Anastasia Jourchouk bygger sitt företagande på. De driver turistverksamhet och lyckas locka stora skaror av forna landsmän och -kvinnor till Haparanda – något som är till nytta för hela Haparandas näringsliv.

 - Sara Aldeman, Tornedalens Ur, Guld & Silver AB

Sprunget från en lång handelstradition av glittrande tornedalska ting utvecklar Sara Aldeman sin handel under nya förutsättningar – med Tornedalen i centrum. 

- Daniel Luthström, Luthströms Kiropraktik

Med händerna som främsta verktyg underlättar Daniel livet för många genom att lindra eller bota krämpor och ger därmed en möjlighet att leva ett bättre och mer innehållsrikt liv. 

 Årets unga företagare:

 - Peter Koivurova, PK Last & Bygg

Entreprenören som redan hunnit provat på lite olika branscher som egenföretagare för att försörja sig själv och erbjuda andra jobb på orten. Peter har visat på stark drivkraft i företagandet och har investerat och utvecklat verksamheten i takt med efterfrågan.

 - Robin Bertgren, Bertgrens Bilservice

Redan i unga år har motorer och fordon lockat Robin Bertgren som vid 23 års ålder blev företagare. Han räds varken det mekaniska i en motor eller elektroniken som styr och har servicen i centrum. Att han jobbar sju dagar i veckan är en garanti för att det alltid finns tid i verkstaden.

 - Per Hulkoff, Raubtier m m

Med rötterna djupt i den tornedalska myllan är Per Hulkoff företagare inom den stenhårda och svårframkomliga musikindustrin, där det inte bara räcker med att hantera instrument utan där hela konceptet måste lira, från musikens dån till säljarens fotarbete.