Bitcoin kräver fler hallar i Boden

Boden Bitcoin, det nya digitala betalsystemet, växer så fort att KnCMiner fortsätter utbyggnaden i Boden med en serverhall till före sommaren. Det berättade företagets grundare vid en företagarfrukost i Boden.(Uppdaterad)

KnCMiner har bråttom att fortsätta satsningen i Boden och installerar sig i ytterligare en datahall på AF1 området. 

- Vi behöver 9000 kvadratmeter till före sommaren och en kapacitet på 20MW el, sa Marcus Erlandsson när han tillsammans med Sam Cole berättade om pågående satsningar i Boden. 

Driften i första installationerna är redan igång. 

- Den står och verifierar transaktioner hela tiden, säger Marcus Erlandsson. Vi måste bygga ut snabbt. Det är en kamp mot klockan.

Bitcoin, det nya digitala betalsystemet växer så det knakar och KnCMining behöver mer kapacitet, och det snabbt.

- Det är ett genialiskt system. Det kommer att bli för den finansiella världen vad mejlen betytt för oss, säger Marcus Erlandsson.

Han och de andra i ledningen för KnCMiner är mycket nöjda med samarbetet med The Node Pole, Bodens kommun och andra samarbetspartners. Han poängterade vikten av snabba tag i  etableringar i en bransch där en månad motsvarar ett år i traditionella branscher.

I datahallarna i Boden ska KnCMiner hålla med hårdvara, servrar, som ska bearbeta transaktioner som görs i det nya betalsystemet. Bitcoin består av krypterade datafiler som anvvänds som betalningsmedel direkt mellan köpare och säljare, oberoende av banker och finansiella institut. Systemet arbetar med avancerade matematiska beräkningar som kräver mycket datakraft.

Ordet mining i det här sammanhanget, eller data mining, översätts till svenska med informationsutvinning eller datautvinning. Det betecknar verktyg för att söka efter mönster, samband och trender i stora datamängder.