SSAB slopar utdelning efter miljardförlust

Luleå SSAB redovisar en miljardförlust och slopar utdelningen till aktieägarna. Det framgår av bolagets bokslutsrapport som redovisades under fredagen.

Rörelseresultatet blev - 1,1 miljarder kronor och resultatet efter finansnetto - 1,7 miljarker. Utdelningen till ägarna blir därför 0 kronor i år.

Det fjärde kvartalet i fjol innebar ändå en förbättring jämfört med kvartalet innan, men det räddade inte helårsresultatet.

– 2013 har varit ett mycket utmanande år för SSAB och för stålindustrin som helhet, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

- För SSAB specifikt har också den starka kronan påverkat resultatet kraftigt negativt, med cirka 500 miljoner kronor jämfört med 2012. Dessutom hade några av våra mest betydelsefulla segment, såsom Mining och Construction Machinery, en ännu svagare utveckling än den generella marknaden", skriver Lindqvist.

Det är fullt möjligt att stålkoncernen SSAB:s försäljningsmål för de så kallade nischprodukterna inte kommer att uppfyllas, enligt vad Martin Lindqvist säger till Dagens Industri:

- Jag kan inte garantera att vi når målet, och jag kan inte utesluta det. Det kommer att bero på hur konjunkturen utvecklas i de olika segmenten, sade han.

Annons