Företagare och politiker
Krönika: Linda Frohm

Se och förstå att vi har olika kartor

Kalix Linda Frohm driver sedan 14 år tillsammans med sina bröder Hotell Valhall i Kalix. Hon har de senaste fyra åren varit gruppledare för moderaterna i Kalix. Istället för att ställa politiker och företagare mot varandra, bör vi se och respektera varandras kartor, skriver hon i dagens politikerkrönika.

Jag växte upp i Kalix, i vårt vackra Norrbotten tillsammans med fyra bröder, min mamma och pappa. Vi fick tidigt lära oss vikten av att arbeta, att respektera den frihet som egen inkomst ger och den sköna känslan av att vara en del i ett lag som arbetar mot samma mål. Redan som väldigt ung kombinerade jag skolgång med att arbeta i världens roligaste bransch – hotell och restaurangnäringen. 

Jag fick mitt första barn Christian, direkt efter gymnasiet. Med en i stort sätt obefintlig föräldrapenning var det akut viktigt med ett arbete. Jag fick ett riktigt drömjobb på Kalix kommun. Ansvar för arbetslösa ungdomar som ingick i en arbetsmarknadsåtgärd som på den tiden kallades KPU.  Att arbeta på förvaltningen med att lyfta människor, hjälpa till med nätverksbyggande, med erfarenheter och med att få varje person att se sitt värde och sin förmåga att själv göra skillnad var vansinnigt givande. Jag hade dessutom en vilja att arbeta på ”ett vanligt” arbete nu när jag hade spädbarn. Alltså inte i världens roligaste bransch, utan ett arbete med lediga helger, lediga kvällar, reglerade arbetstider, inga delade vakter eller nattarbete. Lediga jular, midsommarhelger och dessutom med ett schema.

I juli 1998 föddes min dotter Sanna. Jag var 21 år och fick möjligheten att vara hemma ett helt år med mina två barn. Så underbart är det att leva i Sverige, den välfärden har vi tillsammans byggt upp. En välfärd som bygger på att alla som kan och har möjlighet skall arbeta. Tyvärr finns det inte ett konstant antal arbetstillfällen, exakt reglerade efter befolkningens totala arbetsförmåga. Arbetstillfällen måste skapas och för det krävs det arbetsgivare. Det krävs affärsidéer och företag.

Efter ett års ledighet, distansutbildning och lyckan att få vara med sina små barn, längtade jag tillbaka till farten, till gästerna, till att få ge service och till att få arbeta när det verkligen händer. Återupptog arbetet inom den bransch som jag alltid tyckt så mycket om. Insåg att det här med lediga kvällar och reglerade arbetstider ändå aldrig kommer att vara mitt sätt att leva. På kommunen satt jag i alla fall kvar när alla lampor släckts, ordnade träffar under storhelger för de som inte hade en familj på plats, använde kvällar och helger till att stötta, planera och med att arbeta.

Många olika, små val gjorde att jag och min bror Johan, sex månader efter det bildade vårt första bolag. Hotell Valhall AB. Drivkraften var att göra Kalix lite bättre att leva i. Att skapa en restaurang, en nöjesverksamhet och evenemang som skulle göra vår ort lite mer attraktiv. Hotellet byggdes 1955. Verksamheten hade aldrig tidigare överlevt och i ärlighetens namn så tackar jag för min dåvarande totala okunskap inom företagande. Med den kunskap jag idag har skulle jag aldrig ha gett mig in i detta projekt. Nu har det gått 14 år. Även min yngsta bror Anders är nu delägare sedan många år tillbaka. Vi har köpt fastigheten, utökat verksamheten med en större camping, hela tiden ökat vår omsättning, anställt fler personer och byggt upp en verksamhet som har betydelse för den ort vi lever och verkar i. Just nu genomför vi en stor investering på över 20 miljoner kronor för att ytterligare göra produkten, våra lokaler och anläggningar bättre.

Idag är jag är gift, bor i villa och har fått mitt tredje barn  - Tindra. Under årens lopp så har jag engagerat mig i andra verksamheter än vår egen, med styrelseuppdrag inom näringslivet, som mentor i andra bolag och med att i olika projekt stötta potentiella och nya företagare.

Min vilja att förbättra, att utveckla samhället vi lever i och viljan att arbeta för att fler skall få möjlighet att skapa sig den frihet det innebär att ha en egen inkomst, kanske ett eget företag eller en anställning som man trivs med gjorde att jag efter många överväganden valde att börja arbeta politiskt. Det är idag fyra år sedan. Den moderata politiken tror att människor är kompetenta, att varje människa är en tillgång som själv är kapabel att välja väg och att varje person tillsammans med vårt välfärdsamhälle kan skapa den nutid och framtid hon vill ha. Det är just den tanken som attraherar mig.

Efter att i stort sätt hela i mitt vuxna liv varit företagare, erfaren styrelsearbetare inom näringslivet och nu även aktiv politiker så ser jag båda sidor av samma mynt. Det finns många viktiga aspekter att lyfta för att näringslivet skall fortsätta att utvecklas. Regelförenklingar, kompetensförsörjning, skattelättnad, vikten att behålla reformer som Rut och Rot. Vikten av att inte återföra straffbeskattningen på restaurangmat eller straffa ungdomar med höjd arbetsgivaravgift.

Listan kan göras lång, men det finns enligt mig ett grundläggande förändringsbehov i vårt samhälle. Nämligen vikten av att kunna se varandras kartor. I mitt arbete, i mina politiska uppdrag, i min ungdom, i mitt arbete med ungdomar, i kontakt med mina kollegor på arbetsgivarsidan så har vi ett inbyggt tankesätt där vi ställer människor och parter mot varandra. Det kan vara arbetsgivare mot arbetstagare, näringsliv mot politik, unga mot äldre. I stället för att se att det är vi tillsammans, med olika roller och agendor som gemensamt skapar tillväxt. Jag kan ibland förvånas av den okunskap och den mur som ofta finns mellan näringsliv och den politiska sfären.

Norrbotten har en enorm potential just nu. Det finns en framtidstro, en tillväxt och en möjlighet att ta steget till att på allvar bli en framtidsregion.  Däremot är min övertygelse att vi måste, både inom näringslivet och inom politiken, öka vår kompentens och förståelse om de olika kartor och spelplaner som finns. DET, skulle innebära enorma utvecklingsmöjligheter.  

Linda Frohm

2014-06-27

Linda Frohm, 37 år, gift och har tre barn, 17, 16 och 1 år gamla.

Egen företagare sedan januari 2000. Äger tillsammans med två av sina bröder en koncern med verksamheten inom fastighetsförvaltning, hotell- och restaurang, evenemang, konferens och campingrörelse.

Politiskt aktiv moderat sedan 2010. Är gruppledare i Kalix, ledamot i Kalix kommunfullmäktige, kommunstyrelse, valnämnd och kommunsstyrelsens arbetsutskott.  Styrelseledamot i de kommunala bolagen Kalix Nya Centrum KB och Kalix kommunföretag AB. Styrelseledamot i Stiftelsen Kalixbo.

Förbundsordförande för Nya Moderaterna i Norrbotten.

Styrelseledamot i Kalixföretagarna, ordförande för branschorganisationen Visita Norrland, ledamot i Visitas centrala styrelse och ledamot i UHR, hotell- och restaurangbranschens yrkesråd. Ledamot i Almi Nord AB