Första spadtaget för nya LKAB-hamnen

Luleå Under måndagen togs det första spadtaget för LKABs nya hamnanläggning på Sandskär i Luleå.(Uppdaterad)

Investeringen är på 440 miljoner. När den är klar nästa år ska den ersätta den gamla bentonitanläggningen på Svartön som är från 1967.

- Bentonitanläggningen i Luleå är helt avgörande för LKAB:s förmåga att göra världens bästa pelletskula. Den nya anläggningen är också en viktig pusselbit i LKAB:s tillväxtplan, säger Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef.

Produktionen av bentonit ska öka från 160.000 till över 200.000 ton för att möta behovet från LKABs nya gruvor. Bygget kommer att sysselsätta cirka 200 personer hos ett tiotal entreprenörer. Driften ska skötas av den personal, tio personer, som i dag arbetar i den gamla anläggningen.

 Bentonit är en lera som bildats av vulkanaska med en stor uppsugningsförmåga av vatten, upp till åtta gånger sin egen vikt. LKAB använder bentonit som bindemedel när pelletskulorna rullas innan bränning i kulsinterverken. Bentonit bidrar till goda egenskaper i LKAB Green Pellets.

LKAB importerar bentonit via hamnen i Luleå. Bentoniten mals och torkas till pulverform i bentonitanläggningen. Bentoniten fraktas sedan på järnväg till produktionsanläggningarna i Malmberget, Svappavaara och Kiruna, skriver LKAB i sin pressinformation.