Kritik mot hög vd-lön i Northland Resources

Pajala Northland Resources förre vd, Peter Pernlöf fick i fjol en lön som motsvarade 6 procent av bolagets börsvärde, skriver Dagens Industri.

Peter Pernlöf fick en lön på 9,1 miljoner kronor. Det är ungefär samma lön som Bolidens vd har. Skillnaden är att Bolidens börsvärde är 100 gånger större än Northlands. Northlands börsvärde efter kurskraschen i fjol är cirka 150 miljoner kronor. De flesta bolag i Northlands storlek har en vd-lön på 2-3 miljoner kronor per år. Dessutom var Peter Pernlöf bara vd ett halvår.

- Det är skrämmande lönenivåer om man beaktar att bolaget är konkurshotat. Pengarna har lyfts ur ett bolag som inte har några pengar, säger Georg Knutsson till Dagens Industri. Georg Knutsson är aktieägare och har tagit initiativ till en rättsprocess mot bolaget.

- Vårt huvudresonemang var att vi var tvungna att ha en chef med kunskap om den operativa driften. I det arbetet bedömde vi att Peter Pernlöf var den klart bäste vi kunde få tag i. Det menar jag var ett korrekt resonemang, säger Olav Fjell, Northlands styrelseordförande.

Lönekonstruktionen byggde på att det utgick extra månadslöner om vd stannade längre än den ursprungligen avtalade tiden.

Annons