Kirunaavtal

Det historiska avtalet presenteras. Frank Hojem och Stefan Hämäläinen, LKAB, Ragnhild Nilsson, Samelistan, Niklas Sirén (V) och Kristina Zakrisson (S). Foto: G. Runar Gudmundsson

LKAB betalar 3,7 miljarder till Kiruna kommun

Kiruna LKAB och Kiruna kommun har slutit ett avtal som innebär att LKAB betalar 3,7 miljarder till Kiruna kommun under en sjuårsperiod.

För att bidra till stadsflytten som bland annat innebär att det ska byggas 4.000 nya bostäder och att gruvdriften säkras till 2030, betalar LKAB 3,7 miljarder kronor under en sjuårsperiod.

LKAB kommer att ersätta både kommunen och enskilda för de hus och fastigheter som ska flyttas eller ersättas.

Avtalet presenterades på DN Debatt och på en presskonferens i Kiruna under onsdagen.

"Vi har Sveriges lägsta arbetslöshet, men vi behöver fler entreprenörer", skriver Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) och  LKAB:s vd Lars-Eric Aaro bland annat i sin gemensamma text. 

– Äntligen, nu är vi igång. Vi har fått ett bra avtal på plats och redan i sommar kan vi börja bygga vårt nya centrum. Nu kan vi bygga ett Kiruna som är smartare, effektivare och mer hållbart, säger Kristina Zakrisson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kiruna i samband med presentationen av avtalet.

– Avtalet mellan LKAB och Kiruna kommun säkrar framtidens gruvdrift, tryggar framtidens jobb och lägger grunden för en framtid där både LKAB och Kiruna blir framgångsrika, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar.

Annons