Nominerad till Näringslivets pris

Maxar marknaden utomlands

Luleå Året var 1968 när Max serverade sin första hamburgare i Gällivare. Idag har de 97 restauranger runt om i Sverige.

 - Jag tror att vår framgång beror på att vi är ett familjeföretag från Norrbotten med fokus på bra mat, säger Richard Bergfors.

Det har hunnit gå 23 år sedan Max blev den första kedjan i världen att slå ut McDonalds på marknaden i både Umeå och Luleå. Intresset från media blev enormt och sedan dess har deras popularitet och antalet restauranger bara fortsatt att växa.

- Det kändes så klart bra när de fick stänga, de är vår värsta konkurrent. Men vårt mål har aldrig varit att de ska försvinna från Sverige, de är störst och vi har inget
mål att bli lika stora som dem.

För 12 år sedan tog Richard Bergfors över rollen som VD, men han har arbetat i företaget sedan han var liten.
- Jag började tidigt att intressera mig för affärer och har sommarjobbat på Max sedan jag var 12 år. För mig kändes det naturligt att fortsätta min karriär i familjeföretaget, jag vet inte så mycket annat. För mig har det varit otroligt spännande att följa utvecklingen.

Just nu står Max inför en stor expansion utanför Sverige. Richard Bergfors berättar att de inte kan växa i all evighet på hemmaplan utan måste blicka utåt i världen. Idag har de restauranger i bland annat Norge, Danmark och Förenade Arabemiraten.

- Det känns som att starta om på nytt och det är en utmaning med alla nya kulturer, men extremt roligt. Ingen dag är den andra lik på jobbet. Vi har en möjlighet att växa och vårt koncept står sig bra internationellt. Jag tror absolut att vi kommer att stå ut bland konkurrenterna i USA eftersom vi satsar på bra mat och kvalitet.

Han ser ljust på framtiden och drömmen är att Max ska finnas kvar i minst 150 år till och att de fortsätter att vara ett familjeföretag.

- Vi har alla möjligheter att växa, det finns många länder som vi skulle kunna etablera oss i. I grund och botten är vi ett stabilt företag med ett bra koncept och det ser vi även i alla mätningar som görs över hur nöjda våra kunder är. Vi hade inte kunnat växa utan deras förtroende.

Max är nominerade till årets tillväxtföretag, men Richard Bergfors kommer inte att närvara på galan den 23 maj.

- Jag befinner mig i Chicago på världens största matmässa. Men jag tycker det är riktigt roligt att vi är nominerade eftersom det betyder att vi gör ett bra jobb.

Anna Holmberg

Motivering

Året var 1968. Luleås första grillkiosk slog upp sina dörrar. Idag är Max Sveriges äldsta, mest omtyckta och en starkt växande hamburgerkedja. Företaget har för närvarande omkring 1 800 årsarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor.

Ägare: Familjen Bergfors

VD: Richard Bergfors

Anställda: Cirka 3500

Bildades: 1968

Omsättning: 1811 mkr