Nominerad till Näringslivets pris

Jazz charmar näringslivet

Luleå Tålamod, hårt arbete och en kreativ glöd skapade ett av Norrbottens mest folkkära band. Deras ambitioner har tagit dem ut i världen och in i jazzens finrum. - Vi har en hög konstnärlig nivå och även ett ansvar som ambassadörer för Norrbotten, säger Kristina Nilsson, länsmusikchef.

De är nominerade till årets varumärke, men resan till att bli accepterade utanför länets gränser har varit lång för Norrbottens största band.

Det hela började när Norrbotten Big Band bildades i slutet på 80-talet. Då var tanken om ett storband som turnerar runt om i världen långt borta och de har fått kämpa för att utvecklas och nå ut med sin musik.

- Det var först i slutet på 90-talet som vi fick inskrivet i vårt uppdrag att vi kan turnera både nationellt och internationellt,  säger Walter Brolund, orkesterchef. Han berättar att trots motståndet gav de aldrig upp sin dröm om att ta jazzen till nya nivåer.

- Vi har kämpat hårt för att bygga upp vårt varumärke och när vi fick reda på att vi var nominerade blev vi jätteglada, säger Kristina Nilsson.

Walter Brolund berättar att han har följt Norrbotten Big Band sedan 80-talet och när han blev tillfrågad om han ville bli orkesterchef för två år sedan tänkte han säga nej, men efter ha sovit på saken ändrade han sig.

- Med min bakgrund som musiker och stora kontaktnät inom den här världen kändes det helt rätt. Den här tiden har varit helt otrolig.

Norrbotten Big Band och deras passion för jazz har tagit dem ut i världen och de har haft samarbeten med både utländska och svenska artister som till exempel Dee-Dee Bridgewater, Mari Boine och Angelique Kidjo. De har varit grammisnominerade och spelat på det anrika Royal Albert Hall.

- Vi märker att intresset är stort, men vi kommer inte att dra ner på takten utan det här är bara början. Ett av våra mål är att fortsätta bidra till en positiv kunskapsutveckling hos blivande kompositörer och musiker. Det gör vi genom att utveckla samarbeten med universitet runt om i Sverige, säger Kristina Nilsson.

Walter Brolund berättar att han är glad över att de har lyckats sätta Norrbotten Big Band på kartan trots att de inte spelar populärmusik.

- Vi har arbetat hårt med att höja den konstnärliga nivån vilket gör att vår musik håller hög kvalitet.

Anna Holmberg

Motivering:

Storbandet med Sveriges mest personligt utformade repertoar och högsta internationella snitt. Det är helt enkelt JAZZ med stora bokstäver, vilket lockar många av dagens toppsolister och arrangörer att liera sig med Luleåbandet.

Ägare: Norrbottens läns landsting

Anställda: Elva musiker