Nominerad till Näringslivets pris

Lindströms transport dubblar och byter ägare

Luleå Sedan mitten av 2000-talet har Lindströms transport växt ordentligt och idag står de inför en ny generationsväxling.

- Det känns självklart för mig att ta över familjeföretaget, det har varit mitt mål sedan jag var 15 år, säger Andreas Lindström.

Året var 1957 när Åke Lindström startade åkeriverksamheten som idag kallas för Lindströms transport. Carl-Göte Lindström tog över 1987 och nu är det dags för tredje generationen att ta plats i företaget. Redan 2011 tog sonen Andreas över som VD efter en karriär som hockeyspelare och några år i Stockholm inom kyl- och frysbranschen. Idag har de en uppdragsgivare, Lincargo och 130 kunder.

- Jag tycker det är tryggt med en uppdragsgivare och det känns bra att vi kan fortsätta växa tillsammans med dem. Sedan 2007 har vi börjat ta fler områden och det beror till stor del på att vi har utvecklat smartare transportlösningar som sparar både tid och pengar, säger Andreas Lindström.

Idag har Lindströms transport cirka 35 heltidsanställda, 17 bilar och åtta släp. De ser sina anställda som den största tillgången och värnar om utveckling både inom företaget och för individen.

- Vi vill fortsätta växa där vi är, men det hade varit roligt att få in en fot i en annan bransch eller inom transport som inte innefattar livsmedel. Just nu håller vi på att slutföra planeringen av ett nytt garage där byggstart är tänkt till början av juni.

Inom de närmsta veckorna kommer köpet av företaget gå igenom och Andreas Lindström och Mattias Henriksson blir de nya ägarna.

- Vi är mitt uppe i en spännande generationsväxling. Även fast vi vill växa är det viktigt att fortsätta arbeta efter vårt motto som är att vi ska vara ett medelstort företag med bibehållen familjekänsla.

I år är de nominerade till årets tillväxtföretag, men Andreas Lindström tror inte att de kommer att vinna.

- Det är självklart otroligt roligt att vara nominerade, men om man ser på våra konkurrenter så blir det nog svårt att ta hem vinsten. Vi känner oss verkligen som en underdog, men det är smickrande att spela i samma liga som två stora internationella företag.

Anna Holmberg

Motivering

De anställda är den största tillgången företaget någonsin kommer att ha. Kanske är det ägarnas filosofi som gör att omsättningen och antalet anställda mer än fördubblats de senaste åren. Idag omsätter de ca 40 miljoner kronor och har 40 årsarbetare.

Ägare: Andreas Lindström och Mattias Henriksson

VD: Andreas Lindström

Anställda: 33 heltidsanställda

Bildades: 1957

Omsättning: 34,5 miljoner

Vinst: 500.000 kr

Bildtext: Andreas Lindström ser personalen som den största tillgången i företaget.