Erlandssons ett strategiskt förvärv av Nova och Lasercom

Luleå Nova Industri i Kalix och Lasercom från Haparanda tar över det konkursdrabbade Luleåföretaget Erlandssons Industri i sin strategi att komma närmare kunderna. (Uppdaterad)

Nova Industri i Kalix har tillsammans med Lasercom i Haparanda köpt konkursboet och kommer att bedriva mekanisk verkstad i Erlandssons gamla lokaler på Porsön. 

Verksamheten kommer att drivas i mindre skala i ett dotterbolag ägt till 60 procent av Nova Industri och 40 procent av Lasercom. Det blir färre anställda och mindre lokalyta än tidigare, men Hans Andersson, vd på Nova Industri, räknar med att på sikt komma upp i samma omsättning som tidigare.

- Det finns ett stort sug efter industritjänster i Luleå. Både den klassiska mekaniska verkstaden hos Erlandssons och laserdelen blir viktig, säger han.

För både Nova och Lasercom blir den nya enheten strategiskt viktig.

- Nova kommer närmare våra kunder i Luleå, säger Hans Andersson. Luleå är på stark tillvälxt. Lasercom som har en stor del av sin marknad i Finland får nu en bättre närhet till marknaden i Sverige. 

Nova Industri är ett verkstadsföretag i Kalix som levererar utrustning till den tunga basindustrin och utför reparationer och underhållsarbeten på utrustning i industrin. Lasercom är ett Haparandaföretag som arbetar med laserskärning och kantpressning.

Lokalerna ägs av Galären.