Peter Koivurova

Peter Koivurova vill köpa en större grävskopa. Foto: Lennart Håkansson

Peter Koivurova fick inte heltid - då startade han eget företag

Haparanda Han startade eget när han inte fick heltid. Nu arbetar han heltid med markarbeten både i Sverige och Finland.

Peter Koivurova arbetade deltid som butiksbiträde på Prix. Han ville ha heltid, men fick nej. Då sa han upp sig och startade eget. I dag heter firman PK Last och Bygg, och Peter  nominerades nyligen till årets unga företagare i Haparanda.

Han har prövat på en del på vägen hit. Förutom arbete som affärsbiträde har han efter yrkesutbildning arbetat som svetsare och svarvare i Stockholm, och som snickare i Haparanda och Kemi i Finland.

Då, när han inte erbjöds heltid i affären, startade han egen verksamhet inom byggbranschen. Det blev knuffen att förverkliga en vision.

- Det fanns en dröm om att börja med eget, säger Peter Koivurova. Och sedan dess har jag heltidssysselsatt mig själv.

Under de elva år som gått sedan dess har han jobbat minst heltid i egen regi. Först var han verksam inom byggbranschen, sedan 2008 har han specialiserat sig på markarbeten, främst med husgrundsdräneringar och andra markarbeten med anknytning till byggen.

Då, för sex år sedan hade han en maskin, en hjullastare. Nu har han två hjullastare, en jordbrukstraktor och en liten grävmaskin på 4,5 ton.

Under vintern är de tre i företaget, Peter, hans hustru och en anställd chaufför. Under sommarperioden är de 4 anställda. Omsättningen varierar runt två miljoner kronor. Ungefär en femtedel av jobben är på finska sidan, främst hos ståljätten Outokumpu.

Han ingår i BDX och får uppdrag genom dem.

På vintern deltar han i sandningen och plogningen av Haparandas vägar och gator, vilket ger 20-25 procent av omsättningen vintertid.

- Jag ser ljust på framtiden. Det blir ännu många arbetstillfällen, säger han. Det är många större byggen på gång, som jag hoppas för med sig mycket arbete.

Själv tycker han att nivån på den egna verksamheten är ”på ganska lagom nivå nu”, men han tror på ökad omsättning och hoppas kunna investera i en större grävskopa på 10-15 ton.

Han trivs med att vara sin egen.

- Man är alltid ute på nya äventyr. Ingen dag är den andra lik. Man får ta sig an nya utmaningar och problemlösningar, säger han.

Annons