Ikea entré

Handlarna i Haparanda hoppas på den växande medelklassen i Ryssland. Foto: Lennart Håkansson

Dan Mogemark Ica Maxi

Dan Mogemark, butikschef vid Ica Maxi i Hparanda. Foto: Lennart Håkansson

Drycker i lager

Drycker äe bland de populäraste varorna för de utländska besökarna. Foto: Lennart Håkansson

Gränshandeln hoppas på svag krona och starka ryssar

Haparanda Affärer i norr har besökt några företag i Haparanda. I dag skildrar vi dagligvaruhandeln i gränsstaden. Svagare krona och starkare ryssar är hoppet för handeln vid gränsen.

En för euron bättre växlingskurs och den växande medelklassen i Ryssland ger förutsättningar för ökad gränshandel i Haparanda. Ica Maxi i Haparanda har börjat marknadsföra sig med en Facebooksida på ryska.

- Vi har just börjat marknadsföra oss på ryska, säger Dan Mogemark, butikschef på Ica Maxi i Haparanda. Vi har en extra anställd som kan ryska.

Handlarna i Haparanda hoppas på fler kunder från den allt mer välbärgade och växande medelklassen i Ryssland.

- Vi börjar få mer ryska kunder, säger Dan Mogemark. Man ser mycket ryska bilar i Haparanda nu.

- Den marknaden kommer att utveckla sig inom en nära framtid. Hit kommer den vanlige ryssen som fått det bättre. De rika åker till Paris och London.

Än så länge är kunder från Finland den största utländska gruppen som handlar i Haparanda. De står för ca 40 procent av omsättningen. Ppuläraste varorna är tobaksvaror, framför allt snus, och drycker, framför allt kolsyrade drycker.

 Ikea drar mycket folk, även långväga ifrån, från Finland och även Norge.

En annan sak som handlarna hoppas på är en bättre växlingskurs för euron, som skulle göra det billigare för utlänningar att handla i Haparanda.

- Euron är inte riktigt med oss nu, säger Dan Mogemark och menar att euron de senaste åren varit värd drygt  8 kronor. Annat var det 2009 då en euro kostade 11,60.

I morgon: Den ofrivillige företagaren i Haparanda

På onsdag: Fick inte helt - då stratade han eget

Annons