Svappavaara tillväxtområde

Svappavaara tillväxtområde för LKAB. Foto: Fredric Alm

LKAB gör nya fynd för 70 miljarder kronor i Svappavaara

Svappavaara LKAB har gjort nya fynd i Svappavaara som ändrar bolagets planer. 100 miljoner ton järnmalm, värd 70 miljarder kronor fördubblar gruvornas livslängd till 2040.(Uppdaterad)

– Malmen räcker för produktion i mer än 20 år och vi kan skapa 500 – 700 nya jobb, säger Per-Erik Lindvall, LKAB, direktör för teknik och affärsutveckling i ett pressmeddelande.

I dag bryter LKAB malm i Gruvberget i Svappavaara. Planer finns redan på två nya dagbrott i området: Mertainen och Leveäniemi. Det är de planerna som nu får göras om.

De nya fynden väntas förlänga gruvornas livslängd från 10-15 år till 20-25 år, vilket gör att gruvdriften kan vara igång till år 2040.

100 miljoner ton ny malm är värd 70 miljarder kronor. Det motsvarar tre årsproduktioner för hela LKAB.

– Det här är Europas största nya järnmalmsprojekt. Våra kunder vill ha mer pellets från LKAB. Våra möjligheter att växa och bidra till en positiv samhällsutveckling ökar med de nya fynden, säger Per-Erik Lindvall.

– Det är betydelsefullt för hela regionen och Norrbotten men det är klart att för Svappavaara som by så är det en gigantisk förändring som är på gång, säger Per-Erik Lindvall till P4 Norrbotten.

 Den största ökningen är säkrad i Leveäniemigruvan med 76 miljoner ton. I Gruvberget ökar malmbasen med 21 miljoner ton. Ökningen är resultatet av LKABs egen prospektering i området i fjol.

Båda fyndigheterna ligger inom industriområdet i LKABs tillväxtområde i Svappavaara. I dag produceras 2 miljoner ton per år i Gruvberget. För Leveäniemi har nyligen en tillståndsansökan lämnats in.

– Vår tillväxtmöjlighet är nu. Marknaden finns, vi har kompetens och fantastiska fyndigheter som kan förse kunderna med klimatsmart järnmalm långsiktigt. LKAB:s järnmalmsproduktion har högst miljökrav i världen och det är vi väldigt stolta över. Nu hoppas vi att tillståndsprövningen går snabbt så att vi kan ta tillvara den här möjligheten, säger Per-Erik Lindvall.

Den totala investeringen i Svappavaarafältets tre nya gruvor beräknas till 10 miljarder kronor. Produktionsstart för Leveäniemi är planerad till 2015.

Annons