Nu byggs världens nordligaste passivhus

Kiruna Nu bygger NCC världens nordligaste passivhus i Kiruna. Huset byggs i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB och ska stå klart i höst.

Fram till nu har världens nordligaste passivhus funnits i Umeå. Nu tar Kiruna över.

– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebära stora besparingar för både plånbok och miljö. Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC AB till Byggnyheter.se.

Ett passivhus, eller självuppvärmande hus som det också kallas, värms till 50 procent upp av de boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.

– Passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus. Skillnaden är att värmeförbrukningen bara beräknas bli en tredjedel av behovet i en nyproducerad villa i Kiruna. Bara de allra kallaste dagarna behövs ett litet tillskott från bioeldad fjärrvärme, säger Peter Johansson, affärschef, NCC Construction i Norrbotten.

 Byggkostnader blir högre för ett passivhus, men driftskostnaden blir lägre. Husets miljö- och klimatpåverken blir lägre än vanliga hus.