Piteå satsar 2,2 miljoner för att locka datahallar

Piteå Piteå fortsätter delta i samarbetet i The Node Pole, som lyckats få till stånd etablering av datahallar i Luleå och Boden. Kommunstyrelsen har beslutat att satsa ytterligare 750.000 kronor per år i tre år till grundfinansiering i projektet.

Luleå har fått Facebook och Boden har fått KnCMiner och Hydro66. Piteå har ännu inte lyckats locka någon till Grängestomten på Haraholmen som står redo att ta emot. Man har varit med i slutronden vid några etableringar, bland annat när Microsoft slutligen valde Finland för sin etablering.

– Det stora problemet är att vi i dag har för låg elkapacitet på plats. Vattenfall har gett ett löfte om att ha tillräcklig kapacitet inom 12-18 månader från ett beslut om etablering, men det håller inte. Det måste vara från dag ett och det är något som Vattenfall måste lösa, säger Peter Roslund, kommunalråd, till Piteå-Tidningen.

En annan svårighet för Piteå är att planerna för Norrbotniabanan lägger en död hand över andra intressanta områden för en etablering.

– Men vi hoppas på en etabering till Piteå och jobbar på bred front för att hitta en större aktör till Grängestomten, det är en bra tomt, säger Peter Roslund. Han bedömer möjligheterna som goda.