Veckans krönika: Ingela Lekfalk
Krönika: Ingela Lekfalk

Ett Norrbotten i motgång och medvind

Luleå I en tid där malmpriset går ner finns det ändå optimism, drivkraft och potential som för länet och Sverige framåt, skriver Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna Norrbotten i veckans krönika.

Den här månaden har innehållit både framgång och tuffa besked. Gällivare och Boden prisas för sina företag. Älvsbyhus tar hem titeln som årets Företagare i Norrbotten och samtidigt står det och väger för Northland. Det är dock viktigt att slå fast att situationen i Pajala ännu inte är avgjord. Uppsägningar är genomförda och produktionen har stannat upp, men perspektiven är fortfarande lösningsinriktade. Rekonstruktören Lars Söderkvist använde sig av begreppet ”stop and go” när han förklarade hur han såg förutsättningarna för att lösa situationen.

Gruvverksamheten är inne i sin andra rekonstruktion och ända sedan februari 2013 har människorna med anknytning till verksamheten levt med osäkerhet. De som allra tydligast behöver få besked om framtiden är alla de företagare som med den allra högsta risken skapat de värden som nu finns på plats i Kaunisvaara med omnejd. Här är tiden den avgörande faktorn. För varje dag som går ökar riskerna att förlora kompetens som väljer att flytta eller ta andra jobb.

De är företagare som levererar själva livsluften till den stora verksamheten och som byggt upp industriområdet från den blötmyr det var, till den industri den är. Det är på sin plats att se effekterna för de företag som levererar varor och tjänster till Northland också när det går som allra tyngst. De är sällan porträtterade i de glansiga magasinen, men är de som skapar de verkliga förändringarna i samhället. De är företagarna som lyft bygden från svårmod till framtidstro, trots enorma svårigheter och prövningar.

Företagare har drabbats när betalningsinställelserna skett och rekonstruktionerna beslutats. En sak som sällan lyfts i media är de omställningskostnader som små och medelstora företag drabbas av när hastiga förändringar sker. De tvingas fatta snabba beslut om varsel eller omlokalisering av verksamheter. När gruvföretaget i förra veckan kallade till presskonferens fanns fler än 150 deltagare närvarande. Där var alla samlade, från politiker till fackföreningar och givetvis också företagare och allmänhet. Det var som en symbol för den samling som byggt upp den allra största industrisatsningen som skapats i området.

Tony Ömalm, vd för Neab som supportar maskin- och personssäkerhetscertifiering, så kallad CE-märkning, säger: – Förutom den fodran som finns hos Northland är det omlokaliseringen av personalen som är den stora ekonomiska utmaningen.

Samtidigt som gruvnäringen kämpar med låga malmpriser så blomstrar husbranschen. Sveriges största hustillverkare finns i Norrbotten och Älvsbyn. I veckan sålde de 30 hus. De behöver ett genomsnitt på 23 sålda hus i veckan för att hålla igång sina tre fabriker i Norden. Så just nu har de en bra marginal. I låg- och hög konjunktur har de tillsammans med sin personal utvecklat verksamheten. Älvsbyhus utsågs i september till Årets Företagare i Norrbotten 2014. I helgen har riksfinalen avgjorts i Stockholm där den drivna 70- åringen med 38 000 hus på nacken föll på målsnöret efter C Hallströms Verkstäder från jämtländska Krokom.

Samling och handlingskraft är vad som tar regionen vidare, på vägen av satsningar i näringsliv och utveckling. Den finns i det engagemang som näringslivet via alla företagare visar. I början av september fick jag som regionchef för Företagarna Norrbotten dela ut priset till den kommun i Sverige som knep första platsen i den rapport och ranking UC och Företagarna tillsammans presenterar gällande uthållig tillväxt.

Det blev Gällivare kommun som fick blommor och applåder. Självklart har gruvindustrin bidragit till Gällivares uthålliga tillväxt. De stora företagen finns dock inte med i mätningen då den inte rankar bolag med en omsättning på mer än en miljard per år. Så priset till Gällivare är ett pris till alla modiga och envisa småföretagare. Det genomförs ett antal olika rankingar av kommuners näringsliv. I den här mätningen har vi inte rankat hur mycket företagen omsätter eller går med vinst, utan hur mycket mer de omsätter eller går med vinst jämfört med året innan.

När det gäller Gällivares första plats – årets uthålliga tillväxt kommun – så har de hamnat högt upp i rankingen fem år i rad. Årets företagarkommun är alltså inte en mätning om var företagsklimatet är bäst. Den visar i stället vart företagandet utvecklats mest under det gångna året.

Vi ska vara rädda om våra företagsamma människor som vågar. Allt från en barberarshop i Luleå, en bilaffär i Abborrträsk, planerad husfabrik på Haraholmen, en maskinhall i Pajala, brödfabrik i Älvsbyn, en konsthall i Tornedalen eller hotell som är konstverk av is och träd. Ni sätter Norrbotten på kartan.

I en tid där malmpriset går ner finns det ändå optimism, drivkraft och potential som för länet och Sverige framåt. Det är lätt att vara stolt över alla företagsamma människor i Norrbotten som tar risker, som anställer och som via skattesedeln bidrar till det gemensamma.

Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten

Ingela.lekfalk@foretagarna.se