Hydro66 bygger ny datahall i Boden

Boden Det brittiska dataföretaget Hydro66 ska bygga ett nytt datacenter i Boden. En serverhall på 8.000 kvadratmeter, som ska rymma datorer för processer och lagring, så kallade molntjänster. (Uppdaterad)

Den nya datahallen ska byggas på gamla helikopterbasen, AF 1-området, i Boden. För att klara elförsörjningen ska Bodens Energi och Vattenfall bygga ett stort ställverk med en kapacitet på 120 Megawatt, en investering på tiotals miljoner kronor.

- Jag är jätteglad. Det här har vi jobbat för länge, säger Erik Lundström, vd för The Node Pole.

Det är The Node Pole och Bodens utveckling AB som tillsammans arbetat med att få etableringen till Boden.

- Vi är mycket nöjda med att Hydro66 investerar i datacenter här. Deras långsiktiga och hållbara inriktning, i kombination med vår geografi och vår infrastruktur skapar ett vinnande koncept. Vi välkomnar dem till Boden och The Node Pole, och är stolta över att de använder lokal expertis och lokala resurser för att förverkliga sina globala planer, säger Erik Svensson, vd för Boden Utveckling AB, som arbetar med datacenterområdet Helicopter Airbase, gamla AF 1.

 Till skillnad från Facebook är det här ett företag som kommer att hyra ut servrar, eller plats för servrar åt andra företag, vilket innebär att det kan bli många företag som etablerar sig i den nya hallen i Boden.

- Det här innebär ett nytt segment och en perfekt komplettering i regionen. Och förhoppningsvis är det här bara början. Ju fler etableringar vi får, desto mer kända blir vi, säger Erik Lundström till Affärer i norr.

Hydro66 bedriver sedan i maj verksamhet i Boden, med servrar i en befintlig byggnad. 

Det som lockat till etableringen är i likhet med tidigare etableringar en god infrastruktur, säker miljövänlig elförsörjning, kallt vatten från älven och kallt klimat.

Hydro66 marknadsför sina tjänster med miljöargument och kallar serverhallen "Ultra Green Arctic Data Centre"

Hydro66 drivs av entreprenörerna David Rowe och Justin Fielder. Namnet Hydro66 bildas av ordet för vatten och Bodens breddgrad, 66.