Ingemar Drugge 2

Ingemar Drugge, delägare och vd för JTM Produkt AB i Kiruna. Foto: Lennart Håkansson

JTM 1

Sidovandringsvakter för transportörer. Foto: Lennart Håkansson

JTM 3

JTM konstruerar och tillverkar lucköppnare till malmvagnar. Foto: Lennart Håkansson

JTM 2

Ingemar Drugge med axlar till bärrullar. Foto: Lennart Håkansson

JTM 4

Koppel till järnvägsvagnar under jord. Foto: Lennart Håkansson

Ingemar Drugge

Ingemar Drugge med instyrningsställ för transportörer. Foto: Lennart Håkansson

JTM lagar allt från gräddvispar till kulsinterverk

Kiruna JTM Produkt AB är verkstadsföretaget i Jukkasjärvi som på fem år vänt från fyra anställda under uppsägning till 18 anställda plus 6 kontrakterade entreprenörer. Man reparerar allt från gräddvispar till kulsinterverk, från rymden till underjorden.

För vd Ingemar Drugge och hans fru Karin Drugge, som tillsammans äger företaget, är det  här bara början.

- Jag har alltid sett JTM som det lilla företaget som kan blomma ut och riktigt dra på. Det är det vi gör nu, säger Ingemar Drugge.

Det låter kaxigt, men Ingemar Drugge har nått sina mål tidigare.

De fyra anställda som då var under uppsägning glömmer inte den vårdag 2009 då Ingemar Drugge, i skinnställ och hjälm, mullrade in på gården på sin motorcykel och presenterade sig som den nye ägaren.

Företaget var hårt sargat i följderna av finanskrisen. Inte många trodde på den nye ägarens första budget med en omsättning på 24 miljoner kronor. Men ett halvår senare, vid årsskiftet, var de 16 anställda och målet nästan nått:

- Jag missade målet med en miljon, säger Ingemar Drugge.

Företaget konstruerar och tillverkar produkter inom plåt, svets, maskin och hydraulik. Nu omsätter företaget närmare 28 miljoner kronor.

Kunder är framför allt den tunga industrin, företag som LKAB, SSAB och Boxholm stål. Den största kunden är LKAB dit man levererar rullar till bandtransportörerna. LKAB står för 80 procent av omsättningen. JTM var största lokala kontraktören i arbetet med den nya huvudnivån KUJ 1365. Ett uppdrag på fyra år med ett ordervärde på 45 miljoner kronor.

En specialprodukt man gjort åt LKAB är en maskin som snabbt kan lyfta upp en malmvagn och byta hjulaxlarna.

Ingemar Drugge vill ha fler kunder vid sidan av LKAB.

- Mitt mål är att LKAB i framtiden ska stå för 20 procent och resten för 80 procent, säger Ingemar Drugge. LKAB kommer fortfarande att vara den största och viktigaste kunden, men jag vill inte lägga alla äggen i samma korg.

En annan kund är Icehotel. Allt stål till Icehotel görs av JTM: isborrar, gjutformar till isen för att forma korridorerna i hotellet. Just nu bygger man en ny issåg åt Icehotel. Rymdbasen Esrange är en annan kund.

- Vi repar allt från gräddvispar till kulsinterverk, från rymden till underjorden, säger Ingemar drugge.

Ingemar Drugge arbetade i sju år på LKAB:s kulsinterverk, men sa upp sig för att driva egen verksamhet inom isolering. Hans företag köptes upp av Bravida där han blev avdelningschef för avdelning rör. Det var lockelsen i friheten att bli egen företagare igen som fick honom att säga upp sig för att ta över JTM.

- Vissa är entreprenörer, andra inte, konstaterar han.

Annons