Lule Grafiska köper digitalpress av Dokumentpartner

Luleå Lule Grafiska har investerat i en ny digitalpress levererad av Dokumentpartner i Luleå. Affären innebär den största satsningen inom digitaltryck norr om Stockholm.

Det är den tredje digitalpressen som Lule Grafiska investerar i. Den innebär framför allt en förbättrad tryckkvalitet, och därmed möjlighet att effektivisera tryckningar där det är önskvärt att kombinera flexibilitet och kvalitet.

- Nu har kvalitetsskillnaden mellan offsettryck och digitaltryck suddats ut. Vi kommer sluta tala om offset och digitaltryck, säger Johan Rönnquist, en av delägarna i Lule Grafiska.

Förutom tryckkvaliteten klarar den nya digitalpressen högre hastighet, större format och har mindre behov av underhåll. Lösningen innefattar även ett system för att koppla ihop webbshopen med automatisk förberedelse av tryckfiler.

- Ska du konkurrera måste du ha den modernaste tekniken, säger Johan Rönnquist  och spår att Lule Grafiska kan komma att behöva rekrytera ett par tre nya medarbetare utöver dagens 17 anställda. Han räknar med ökad omsättning från dagens 24 miljoner kronor. Förra året investerade företaget i en ny offsetpress.

Det är Dokumentpartner Luleå AB som har levererat lösningen, en Xerox iGen 150 med tillhörande arbetsflöde. För dem innebär investeringen och supportavtalet ett ordervärde på cirka 10 miljoner kronor på fem år.

- Det är otroligt värdefullt att ha ett av Sveriges bästa tryckerier som referenskund. De har mycket bra renommé på marknaden och inom branschen, vilket stärker vår position och trovärdighet som leverantör. I en förlängning innebär det sannolikt även fler affärer, säger Stefan Carlsson, vd och delägare i Dokumentpartner. Dokumentpartner är ackrediterad samarbetspartner med Xerox Sverige AB.

Thomas Nordmark, delägare Dokumentpartner, är produktspecialist inom Grafisk produktion. Han förklarar att investeringen ligger i linje med den utveckling som pågår,där stora statiska upplagor blir mindre och fler jobb som producerats med traditionell tryckteknik överförs till digitaltryck.

- Fler jobb innebär även att processen från original till färdig produkt måste automatiseras. Det är inte ovanligt att våra kunder hanterar 30 till 50 jobb per dag och för att hålla pressen med jobb hela tiden kan man inte längre förlita sig på manuellt prepress-arbete.  Vi ser även en starkt växande marknad för personifierade utskick och logistiktjänster, säger Thomas Nordmark.