Norrsken

Norrskenet sätter Norrbotten på världskartan.

Norrbotten är på världskartan

Kiruna Nu har Norrbotten slagit igenom som ett av världens mest attraktiva områden att besöka. På kort tid har polcirkeln, norrskenet och Icehotel, Abisko och Treehotel rankats högt av internationella medier som New York Times, Lonely Planet och The Telegraph.

Världens populäraste guidebok, Lonely Planet har utnämnt Abisko till världens bästa plats att skåda ljuset, det vill säga norrskenet. Bakgrunden är att FN utnämnt 2015 till "Ljusets år". Lonely Planet har hakat på och listat bra platser att uppleva ljuset. Abisko toppar listan. 

- De omgivande bergen medför nästan alltid klar himmel, ljusföroreningarna är noll, och långa vinternätter ger en perfekt svart bakgrund för att se det himmelska ljuset, skriver Lonely Planet.

Efter Abisko kommer ljusfenomen i öknen i Texas, lanternfestival i Kina och midnattssolen på Svalbard.

För någon månad sedan uppdaterade New York Times sin topplista "52 Places to Go in 2014". På plats 31 kommer Umeå och på plats 38 Polcirkeln med attraktioner som norrsken och Icehotel.

I en artikel i The Telegraph i veckan, beskrivs Lappland som ett resmål i klass med Alaska. I artikeln med rubriken "The Northern Lights: Trip of a Lifetime" nämns Björkliden, Icehotel, Treehotel och Aurora Sky Station i Abisko.

Annons