Northlands kris i sammanfattning

Pajala Northlands kris började vid en tidpunkt då järnmalmspriset fortfarande var högt. Orsaken var att ledningen räknande fel på kostnaderna för att sätta igång verksamheten. En felräkning på cirka 2,5 miljarder kronor.

Felräkningen offentliggjordes i början av 2013. Räddningsförsöken som sedan gjorts, i form av nytt kapital från Folksam, Metso, Peab och LKAB via riskapitalbolaget Norrskenet, och i form av snabba och stora kostnadsminskningar, har skett parallellt med att järnmalmspriserna rasat.

Nu gick det inte längre, eller som Northlands vd Johan Balck sa vid tisdagens informationsmöte i Pajala, handlar det inte längre om varningen "vargen kommer", utan nu är vargen här.

Produktionen stoppades under tisdagen, för att undvika en konkurs. Nu är spekulationerna-farhågorna-förhoppningarna många om vad detta egentligen betyder. En kortare tids "malpåse", en längre tids "konservering", eller för alltid. Northlands ledning har aviserat en första prognos kring detta inom två månader.

De direkt berörda är cirka 300 anställda vid Northland Resoruces och uppemot 200 anställda vid Peab:s dotterbolag Cliffton som skött transporterna av malmen. Indirekt berörda kan vara uppemot 1.500 personer enligt IF Metalls ombudsman Daniel Eneslätt. En rad företag har som fordringsägare förlorat pengar. Största fordringsägare är Peab och Metso.

LKAB pressas också av det låga järnmalmspriset, men fortsätter sina satsningar. Visserligen vill man i första hand kombinera övertalighet och behov av ny arbetskraft med "inre rörlighet", men tror ändå att man behöver externrekrytera till sina nya gruvor.

Samtidigt kan man konstatera att det inte är någon allmän gruvkris i Sverige. Det är i förta hand en järnmalmskris, på grund av prisförändringen. Gruvbolag som Boliden och Lundin Mining går bra.

Boliden fortsätter att investera och öka produktionen och gruvbolaget Lundin Mining meddelade tidigare i veckan att man köper koppargruvor i Chile för 13 miljarder kronor.

Dagens Industri påpekar i en kommentar i dagens tidning att Lundin Minings framgångsperiod inleddes i januari 2008 då Lukas Lundin sparkade vd Karl-Axel Waplan för att man ville "få mer ordning och reda i gruvbolaget".

Karl-Axel Waplan blev istället vd för Northland Resources, där han ledde den stora felräkningen som skapade dagens kris.

Men å andra sidan: Om man räknat rätt från början, och dessutom sett järnmalmspriset i en bra spåkula, så hade det kanske inte blivit någon satsning alls.