Erica Huuva Simma

Erica Huuva Simma är årets formbärare i Norrbotten. Foto: Lisa Kejonen

Erica Huuva Simma årets formbärare

Erica Huuva Simma tar emot utmärkelsen av ordföranden i Svensk Form Norrbotten Åsa Wikberg-Nilsson. Foto: Henny Kvamsdal

Erica Huuva Simma blev årets Formbärare

Luleå Erica Huuva Simma utsågs på måndagskvällen till årets Formbärare av Svensk Form Norrbotten.

Hon får utmärkelsen för att hon förnyat den traditionella samiska formgivningen och når en större publik. Ur juryns motivering:

"Erica Huuvas design har sitt hjärta i den samiska kulturen. Nyskapande tidlös, på samma gång modern och traditionell, samisk kultur uttrycks i silversmide, smycken och kläder. De symboliska namnen, exempelvis snö som på samiska har för många namn att beskrivas; muotha, ceavi, suopha, soavli, skávva, borga, gierdni, njáhcu, bidrar både till att förmedla en stolthet över det samiska arvet och en formmässig poesi och skaparglädje."

Erica Huuva Simma är verksam i Karesuando. Hon har utbildat sig vid samernas utbildningscentrum och sedan i Lannavaara som silversmed. Via sitt skapande förmedlar hon den samiska kulturen.

Utmärkelsen delades ut vid Formslaget, firandet av Svensk Forms grundande på måndagskvällen på Clarion Sense. Samtidigt utsågs lokala formbärare vid liknande möten runt om i Sverige.

Svenska Slöjdföreningen, som organisationen hette då, bildades 1845, och är med sina 169 år Sveriges äldsta designorganisation.

 

Annons