Stor satsning på processindustrin i norr

Luleå ProcessIT Innovations får fortsatt finansiering av Vinnova för att bidra till att utveckla processindustrin i norr.

Vinnova skjuter till 18 miljoner kronor vilket gör att det totalt kan satsas cirka 50 miljoner kronor på att stärka regional och nationell processindustri och de regionala it- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft.

Det ska också satsas på att etablera ett europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet, enligt ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet.

 – Vi kommer att arbeta vidare med IT- och automationsfrågor i branscher som gruva och metallframställning, massa och papper, skog samt energi men även med aktörer inom tillverkningsindustrin. Vi tittar också på nya affärsmodeller och utbildningskompetens, säger John Lindström, verksamhetsledare för ProcessIT Innovations i Luleå.

 Förutom av Vinnova stöttas satsningen av Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA, Skellefteå Kraft, kommunerna Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå, och länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.