Krönika: Ingela Lekfalk
Krönika: Ingela Lekfalk

Småföretagen är de största skattebetalarna

Luleå Småföretagen och deras anställda är sammantaget den klart största skattebetalaren på kommunal nivå. I Norrbotten svarar de små företagen för 30 procent av skatteintäkterna, skriver Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna Norrbotten i veckans krönika.

Måndagen den 11 augusti 2014 kommer alltid att vara en minnesvärd dag för mig. Det var min första dag som regionchef för Företagarna Norrbotten - Sveriges största företagarorganisation som jobbar för att förbättra villkoren för småföretagarna i Sverige.

Under min första månad har jag träffat många intressanta företagare i länet - Pia Huuva som tillsammans med Gunhild Stensmyr arrenderar restaurangen på vackra Luppioberget.  Markus Johansson, Piteå golv och kakel AB, som för ett par år sedan tog över faderns verksamhet och som nyligen köpte upp ännu ett företag.

Det roligaste med uppdraget som regionchef för Företagarna Norrbotten är just att få möta alla drivna entreprenörer. Ännu ett exempel på en engagerad företagare är Forsgrens bilfynd AB i Abborrträsk. De säljer cirka 300 bilar per år och har 11 mil till närmaste trafikljus! Det är entreprenörskap.

Tack vare dem och andra modiga företagare i Norrbotten har vi i dag 7.710 aktiebolag i länet. Aktiebolagen, tillsammans med andra bolagsformer, sysselsätter närapå 60.000 personer i Norrbotten. En intressant jämförelse kan vara att två av länets största arbetsplatser - Norrbottens läns landsting och Luleå kommun sysselsätter tillsammans cirka 14.000 personer. #4av5jobb skapas i företagen.

Ett annat intressant företag är Samhall. Deras fabrik i Boden exporterar produkter till 22 olika länder. Ett av dessa är Kina. I Boden tillverkas nämligen frontpanelen till elektronikutrustning som sedan exporteras till Kina. Det vanliga är det omvända; att vi importerar elektronik- och plastprodukter från det stora landet i öst.

Deras verksamhet har också som fokus att lyfta människor som ofta befunnit sig allra längst bort från arbetsmarknaden men som genom Samhall matchas utifrån sina egna förutsättningar till rätt jobb – och med mycket nöjda kunder som resultat. Jag vill verkligen uppmuntra er att ta en titt på deras verksamhet. Hur de bygger upp människornas självförtroenden och känslan av att vara behövd i arbetslivet. Vill ni skapa ett mervärde i ert företag kan ett sätt vara att bli en arbetsplats som samarbetar med Samhall.

Under 2014 så var det den privata sektorn som öppnade flest dörrar för  personer som genom Samhall matchas till rätt jobb.

Bra att veta är att småföretagen och deras anställda sammantaget är den klart största skattebetalaren på kommunal nivå. I Norrbotten svarar de små företagen för 30 procent, jämfört med 16 procent från de stora företagen medan endast 29 procent av skatteintäkterna kommer från offentlig sektor. Det är i de små företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Norrbotten, avgörs i hög grad, hur det går för de små företagen.

Slutligen så ser jag fram emot att under hösten träffa företagare från alla branscher i hela länet. Hoppas att vi ses!

2014-09-19

Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten