Veckans porträtt: Stefan Lindbäck
Porträtt: Stefan Lindbäck

Stefan Lindbäck är fjärde generationen på en allt större spelplan

Piteå Stefan Lindbäck är fjärde generationen som leder Piteåföretaget Lindbäcks Bygg. Tog över efter pappa för fyra år sedan. Leder ett företag som i år firar 90 år och tagit hem sin största order någonsin: 2.000 nya lägenheter åt Rikshem, en order värd 2 miljarder kronor. Lindbäcks har etablerat sig som en av de största byggarna i Mälardalen.

- Spelplanen nu är jättestor, säger Stefan Lindbäck. Vi skulle kunna expandera mera. Frågan är vad som är roligt. Svaret är: Att förfina det vi gör: det industriella byggandet.

Industriellt byggande innebär att man bygger stora delar färdiga inomhus i fabriken, vilket ger rationell produktion och billigare bostäder. Produktionsmetoden är en viktig förklaring till företagets framgångar.

- Det finns ett krav på 5 procent rörelsemarginal, men lika viktigt är att kunden får valuta för pengarna. Vi måste jobba smartare. Inom byggindustrin är slöseriet stort, säger Stefan Lindbäck.

Han ser sig själv som en länk i en kedja i företagets 90-åriga historia:

- Ägarna ska få sitt på sista raden, men det är också viktigt att jag är fjärde generationen. Jag hoppas att en kommande generation ska ta över, att arvet dras vidare.

Innebär det här att han ofrivilligt inordnade sig i successionen?

 - Jag upplevde mig inte som utvald. Jag kände ingen press eller förväntan på att ta över. Jag har fått gå den väg jag vill.

Han började arbeta några år på olika byggen inom företaget, innan han läste vidare på universitetet, Väg- och vattenbyggnad. För fyra år sedan fick han frågan om han ville ta över som vd efter pappan, Erik Lindbäck.

Stefan Lindbäck beskriver hur en riktigt bra dag på jobbet ska vara:

- Då jag haft avstämningsmöte med personalen och ser att grabbarna och tjejerna på mötet brinner för att göra det vi sagt. När det vi jobbat för i flera år ger resultat, när de känner att det är rätt.

Personalen deltar i utvecklingen av produktionen och kvalitetskontrollen i ett systematiskt kvalitetsarbete. Bra dagar är dagar då Stefan kan röra sig ute i produktionen på fabriken.

- När jag är i fabriken och får frågor om annat än jobb, om till exempel barnen eller jakt .

- Jag har som mål att vara minst en timme per dag i verksamheten, gå runt och prata. Ibland blir det halva dagen i verksamheten.

Tar han med sig jobbet hem?

- Jag lämnar jobbet bakom mig när jag går hem. Det underlättas av att jag pendlar mellan Piteå och Luleå, säger han. Jag har bestämt att jobbet inte ska ta för mycket plats. Här skiljer jag mig från tidigare generationer.

Fritiden?

- Jag ägnade mig åt dykning tidigare, helst i Norge, på Lofoten, där det är kallt och klart och friskt vatten. Nu umgås jag mycket med familj och vänner.

- Jag tycker om att laga mat.  Vi är sju gubbar som träffas var 6:e måndag, ”blue monday” och lagar mat och umgås.

Stefan Lindbäck är 45 år, är gift och har två barn, 6 och 11 år gamla.