Gällivare bäst i Sverige

Mikael Lundman, Företagarna Gällivare, Frank Hojem, LKAB, Tommy Nyström, Gällivare kommun, Ingela Lekfalk, Företagarna Norrbotten. Foto: Lennart Håkansson

Boden bäst i Norrbotten

Rikard Mattson, Företagarna Boden och Charlotte Berggren, Delikatessboden i Boden. Foto: Lennart Håkansson

Näringslivet i Gällivare bäst i Sverige

Gällivare Näringslivet i Gällivare kommun är bäst i Sverige på uthållig tillväxt. Bodens kommun blev bäst i Norrbotten och på tiondeplats i Sverige för tillväxten under fjolåret.

Det är kreditupplysningsföretaget UC och Företagarna som utser Årets Företagarkommun, utifrån hur företagens omsättning och resultat utvecklats under en femårsperiod och under det senaste året. Gällivare var bäst i Sverige om man summerar de senaste fem åren.

- Jag är väldigt stolt över vårt näringsliv. Det är företagen som gör jobbet, inte kommunen. Det är till 90 procent LKAB och Boliden som gör att vi har så många framgångsrika företag i kommunen, säger Gällivares avgående kommunalråd Tommy Nyström.

I tillväxtmätningen för de senaste fem åren kommer Luleå på 15:e plats, Kiruna på 21:a plats, Arjeplog 24, Pajala 33 och Boden på plats 41.

Tittar man på utvecklingen under fjolåret var Bodens kommun bäst i Norrbotten och tia i Sverige. Orsaken till Bodens placering är att kommunen har hög andel företag inom vård och omsorg, och handel. Under 2013 ökade omsättningen inom handeln i Boden med 34 miljoner kronor. Drar man bort effekten av O-ringen förra sommaren, beräknas ökningen ändå vara cirka 20 miljoner.

- En viktig anledning till den positiva utveckingen i Boden är att vi haft politiker som vågat ta rätt beslut och tjänstemän som vågat göra saker, säger Rikard Mattson, Företagarna i Boden.

I tillväxtrankingen för fjolåret kom Luleå på 54:e plats och Jokkmokk sist på plats 276.

Gemensamt för Gällivare och Boden är att man, enligt företagarnas representanter, skapat ett bra samarbetsklimat mellan kommunens beslutsfattare och näringslivet.

En av orsakerna till Bodens höga placering, stor andel företag inom vård och omsorg, är också en orsak till att Norrrbotten som helhet fallit från en andra plats till en 14:e plats i årets ranking: Norrbotten har jämfört med andra län, en relativt liten andel privata företag inom vård och omsorg.

Det som mäts är aktiebolag med en omsättning på mellan 100.000 kronor och en miljard kronor och faktorerna som mäts är: förändring av omsättning, förändring av resultat, kreditvärdighet, antal aktiebolag.

Några fakta ur undersökningen för år 2013:

- 52 procent av Norrbottens aktiebolag ökade sin omsättning.

- 50 procent av länets bolag ökade resultatet. Men sammantaget kom Norrbotten sist i resultatkategorin, beroende på relativt liten andel handelsföretag där resultatutvecklingen i landet varit bra senaste året.

- 56 procent av bolagen i Norrbotten förbättrade sin kreditvärdighet.

- I slutet av 2013 fanns det 7.710 aktiebolag i Norrrbotten