Kirunatrucken kommer hem igen

Kiruna Kirunatrucken är tillbaka i Kiruna. Den första trucken är nu beställd och ska levereras till Finland när den är klar.

- Nästa kund kan bli i Kina, säger Niklas Pääjärvi, produktionschef och en av delägarna i Nybergs Mekaniska, som är mycket nöjd med att truckar åter tillverkas i Kiruna.

Hittills har man tillverkat och sålt reservdelar till truckar, och exporterat. Nu ska man göra den första hela trucken.

Nybergs Mekaniska köpte för ett par år sedan Steelworks i Grängesberg AB. Därmed tog man över en del av den trucktillverkning som Kiruna Truck en gång bedrev. Delen man tog över är tillverkning av truckar för stålindustrin. Tillverkningen av gruvtruckar har den tidigare ägaren av trucktillverkningen, Atlas Copco behållit.

Atlas Copco har också behållit rätten till namnet Kiruna Truck. Därför kallar Nybergs sina truckar för KUV, Kiruna Utility Vehicles.

- Det här är ett steg i vår strategiska utveckling mot en stark fordonstillverkning, säger Niklas Pääjärvi.

Kirunaföretaget Kiruna Truck startade 1959 och blev en ledande tillverkare av gruv- och stålverkstruckar som exporterades till Kanada, Chile, Ryssland (Sovjetunionen) och Sydafrika.

1998 köptes Kiruna Truck av  GIA Industri AB (Grängesbergsägt) som flyttade verksamheten till Grängesberg. När Atlas Copco tog över GIA 2011 knoppade man av ståltrucksdelen som nu tagits över av Nybergs Mekaniska.