Skylite rivstartar

Luleå Det nystartade IT-företaget Skylite i Luleå har fått en rivstart med 42 fakturerade kunder under sin start i augusti.

Första augusti i år drog de igång, en grupp IT-konsulter som lämnat koncernen Atea för att starta ett nytt, lokalt företag i Luleå och Piteå.

- När man känner att hjärtat inte bankar för det man gör, då ska man göra något nytt. Vi vill skapa det lokala och snabbfotade alternativet, där alla kunder och affärer, både stora och små, är viktiga, säger Skylites vd Mattias Lindström.

Han och de nio övriga anställda äger tillsammans bolaget. Med sin erfarenhet och sina etablerade personliga kontakter i näringslivet i Norrbotten har de fått en bra start. Redan under första månaden har de fakturerat 42 kunder, många av dem är stora företag och myndigheter i Norrbotten.

- Det har gått fantastiskt bra. Det är viktigt att vara lokala. Kunderna väljer Skylite för att vi är snabba, flexibla, kompetenta och lokala, säger Mattias Lindström.

Just nu söker man en elfte medarbetare, med expertkompetens när det gäller kommunikationslösningar.

Skylite levererar IT-lösningar åt företag och myndigheter. Vid sidan av klassiska IT-tjänster vill man etablera sig som en mäklare för molnbaserade tjänster och hopkopplingen av dessa med kundens övriga IT-lösningar.

- Vi vill förenkla och standardisera molnleveranser, säger Mattias Lindström.

Skylite satsar också på tjänsterna upphandlingsstöd och utvärderingsstöd, där företaget ”som kundens förlängda arm” tar fram kravspecifikationer när en kund ska upphandla IT från andra IT-aktörer. Enligt Mattias Lindström är detta en tjänst som flera kunder saknat en längre tid, och att Skylite nu kommer rätt i tiden med ett erbjudande som man är nästan ensam om på den norrbottniska marknaden.

- Vi har i dagarna gjort klart med vår första upphandlingsstödsaffär, vilket är ett bevis för att detta är något som kunderna vill köpa, säger Mattias Lindström.

Företaget har huvudkontor i Luleå och ett kontor Piteå, där tre av de anställda arbetar.

Bildandet av företaget är den senaste fasen i en historia som började för mer än 15 år sedan. IT-koncernen Martinsson tappade en grupp anställda som slutade för att bilda ett nytt lokalt företag: Exait, som med kontor i Piteå, Luleå och Skellefteå blev ett av de ledande IT-företagen i Norrbotten och Västerbotten. För ett och ett halvt år sedan köpte koncernen Atea upp Exait och verksamheterna slogs ihop. De som nu startat Skylite arbetade på Exait före sammanslagningen med Atea. Så nu sker åter en framväxt av ett nytt lokalt företag.