Wärtsilä designar färja mellan Umeå och Vasa

Umeå Den finska industrikoncernen Wärtsilä har fått i uppdrag att designa en färja som ska gå i trafik mellan Umeå och Vasa. I uppdraget ligger att fartyget ska vara innovativt, effektivt och miljövänligt.

Färjetrafiken ska vara flexibel och anpassas efter årstid, och spara bränsle med lägre hastighet när det är möjligt under lågsäsong.

- Projektet initieras för att utveckla en multimodal logistikkorridor över Bottniska viken. En av projektets huvudverksamheter är planering och design av den nya färjan, sa Mathias Lindström, direktör vid Kvarkenrådet och projektledare för projektet ”Midway Alignment of the Bothnian Corridor”.

- Det här är ett viktigt projekt och vi är stolta över att ha valts till partner med ansvar för utvecklingen av fartygets design, sa Magnus Miemois, direktör för Ship Power-lösningar vid Wärtsilä, när kontraktet skrevs under i augusti. 

Arbetet med designen ska vara klart till halvårsskiftet 2015.

Färjetrafiken över Kvarken opereras av det svenk-finska rederiet NLC Ferry Ab Oy, med marknadsföringsnamnet Wasaline.  Under januari till och med juni 2014 transporterade rederiet 62.720 passagerare.

Wärtsilä levererar bland annat motorer och drivsystem för fartyg och offshoreplattformar.