Krönika: Lennart Håkansson
Krönika: Lennart Håkansson

Jag är med i en ny flock

Luleå Jag är med i en ny flock, med människor som inte bara vill tjäna pengar, utan ha roligt, göra livet lättare och världen bättre, skriver Lennart Håkansson.

I fredags satt jag på scenen i Vetenskapens hus, tillsammans med andra nominerade till Näringslivets pris i Luleå. Affärer i norr är nominerad i kategorin Årets nyetablering.

Jag har suttit på scener och i paneler många gånger under min tid som mediechef. Nästan alltid har det varit för att diskutera och svara på frågor ur en försvarsposition. Som makthavare.

I fredags var det bara positivt och trevligt. Och plötsligt kändes det som att jag kommit in i en ny flock.

En viktig orsak till att jag vill arbeta med Affärer i norr är att jag är fascinerad av entreprenörer och företagare som drivs av visioner och en vilja att uppfinna, utveckla och förbättra produkter och tjänster och sprida det till människor och andra företag.

Jag är helt enkelt nyfiken på vilka de är, varför de gör som de gör och hur det går. Människorna som enligt den gängse journalistiska schablonen bara vill tjäna pengar, vill i själva verket oftast i första hand ha roligt och göra livet lättare och världen bättre.

Och nu satt jag mitt ibland dem, vi var totalt 21 nominerade företagare som presenterades i fredags. Hade jag hamnat i en sådan grupp för 20 år sedan hade jag nog känt mig obekväm. Nu kändes det bara trevligt och spännande.

I hela mitt liv har jag tillhört flocken journalister. Under mina 20 som chef, bland annat som chefredaktör och vd, blev jag också en del i flocken för chefer och företagsledare. Även det var intressant och roligt.

Nu tillhör jag en ny flock: företagare och entreprenörer. Utmärkande för den flocken är att den till stor del själv skapar de resurser den använder. För de flesta gäller att ingen myndighet eller företag garanterar att man kan plocka ut en viss summa pengar varje månad.

Jag tycker det är fantastiskt kul att kunna förena mina samlade erfarenheter som journalist, företagsledare och egenföretagare i det jag nu gör när jag bevakar näringslivet och ger ut Affärer i norr.

Det finns inte många journalister som har en fot i alla tre flockarna (krävs tre fötter för det). Det påverkar vad jag skriver om och hur jag skriver. Nomineringen till Näringslivets pris ser jag som ett kvitto på att jag hyfsat lyckats kombinera mina färdigheter och som en uppmuntran att fortsätta.

Sedan är det rätt kul att betraktas som nyetablering när man fyllt 62. Det är aldrig för sent att börja om.

Precis som förra året kommer Affärer i norr att presentera samtliga nominerade till Näringslivets pris i en artikelserie som börjar på tisdag och pågår varje dag fram till näringslivsgalan den 8 maj. Och precis som förra året så är det frilansjournalisten Anna Holmberg som skriver och fotograferar. Ett bra upplägg med tanke på att jag är en av dem som ska presenteras. 

Nyhetsbrevet gör nu helguppehåll. Sajten affarerinorr.se kommer att uppdateras med viktigare händelser.

Jag hoppas ni alla får en glad påsk!

På tisdag kör vi i gång artikelserien Näringslivets pris - de nominerade.

Lennart Håkansson, ansvarig utgivare för Affärer i norr

2015-04-02