Krönika: Inger E Pedersen
Krönika: Inger E Pedersen

Vikten av att attrahera talang och behålla huvudkontor

Luleå Vi behöver tunga spelare med både verksamhet och hjärta i Norrbotten.

Det är ingen nyhet att en av de viktigaste förutsättningarna för en regions utveckling är tillgången på personer med rätt kompetens. För att möta dagens och framtidens utmaningar måste Norrbotten lyckas attrahera nya talanger till länet samt även utveckla och behålla de som redan finns här. Detta är en nödvändighet för att både befintliga och kommande företag ska kunna växa.

Kompetens är också ett av tre fokusområden för Norrbottens Handelskammare. Vi jobbar med kompetensfrågor genom mentorsprogram, nätverk för unga ledare över bransch- och kommungränserna samt en kompetensbehovsinventering bland över 100 företag i Norrbotten. Utöver det så tillhandahåller vi kortare utbildningar, seminarier och mötesplatser för företagen i Norrbotten.

När vi pratar om kompetensbehov i länet så är det vanligt att vi pratar i termer om bristyrken som är märkbara just nu. Det behövs si och så många ingenjörer, sjuksköterskor, lärare, elektriker, säljare etc. Den typen av statistik är lätt att få fram via platsbanker och jobbannonser och den är också lätt att ta till sig.

Men det finns andra kompetensbehov i regionen som är något svårare att kvantifiera och mäta. Exempelvis behövs fler entreprenörer, konstnärer och företagsledare, men exakt hur många är svårt att säga.

En annan typ av kompetens som det sällan talas om vid regionala behovsanalyser är ledningskompetens och vikten av att behålla huvudkontor i regionen. Men om Norrbotten skall ha en tongivande röst i den nationella näringslivsdebatten är det extremt viktigt att länet har många starka företag som har sin företagsledning och huvudkontor på plats i länet.

Norrbotten blir utarmat om det är mer regel än undantag att bolag som växer väljer att förlägga sina huvudkontor i Stockholm. Länet behöver flera starka näringslivsprofiler som med en tyngd i form av sitt blomstrande företag kan ställa krav mot regering på investeringar i exempelvis infrastruktur. Om alla huvudkontor finns i Stockholm eller i andra finansiella centrum så går Norrbotten inte bara miste om skatteintäkter utan också om förkämpar för regionen.

Alla duktiga män och kvinnor som idag jobbar på de här funktionerna på länets stora företag är kompetenta och erfarna och det växer hela tiden fram nya talanger. Men om dessa kvalificerade personer ska vilja stanna kvar och vi ska kunna attrahera in erfarna personer utanför länsgränsen måste man kunna påvisa att det här är en livlig tillväxtregion. En region där det finns attraktiva alternativ för personen att gå vidare till efter ett antal år på första företaget.

En positiv utveckling är flygkommunikationerna med Tromsø och Uleåborg som öppnar upp helt nya möjligheter för smidig arbetspendling. Det innebär att arbetsmarknadsregionen effektivt har utvidgats i öst-västlig riktning och bidrar till dynamiken i Norrbotten.

Min önskan är alltså att fler företag som växer sig stora i Norrbotten behåller sin ledning här i länet. Med fler tunga spelare som har både verksamhet och hjärta kvar i Norrbotten blir vi alla starkare.

Inger E Pedersen, vd Norrbottens Handelskammare