Nominerad: KYAB

KYAB förbereder sig för en internationell expansion

Luleå De vill hjälpa fastighetsägare och industrier att minska sin energianvändning genom att sätta människan i centrum. - Vi tänker energi och hållbarhet i alla led av vårt arbete, säger Josefine Åhl, vd, KYAB.

KYAB grundades 2006 av Kimmo Yliniemi och arbetar med att spara energi genom mätning och visualisering av bland annat el, vatten och fjärrvärme. Företagets patenterade produkter togs fram på Luleå tekniska universitet mellan 2003 till 2008 och finansierades av Svensk Fjärrvärme. Den 1 januari tillträde Josefine Åhl som vd på företaget och hennes mål är att driva företaget framåt och ut i världen. 

 - Jag ser stor potential i KYAB och vi är ett starkt team med engagerade medarbetare där alla drar åt samma håll. Vi vill fortsätta att växa och anställa. Just nu fokuserar vi oss på Sverige, men vi förbereder även bolaget för en internationell expansion. 

Idag har KYAB sitt huvudkontor på Aurorum och Josefine Åhl tycker att det är en bra plats för utveckling. 

- Det är en oerhörd styrka att vara många företag samlade på en och samma plats, vi kan samarbeta och dra nytta av varandra. Även fast vi vill växa så kommer vi att stanna kvar på området, men kanske hyra större lokaler. 

Idag har KYAB nio anställda med två kontor, varav det i Luleå arbetar med utveckling och service medan säljkontoret finns i Stockholm. 

- Vi arbetar med kundanpassade produkter och hjälper företag att minska deras energiförbrukning utifrån deras egna förutsättningar. Vi vill göra dem mer medvetna om hållbarhet och framtidens miljötänk. 

I år är KYAB nominerade till energi- och hållbarhetspriset och Josefine Åhl tycker det känns roligt att de är ett av tre företag som har chans att vinna Hjärnbalken.

- Jag hörde att det är rekord i antalet inskickade bidrag så det känns extra roligt att vi uppmärksammas. Det ska bli jättekul att gå på galan och träffa andra företag och fortsätta att bygga upp vårt nätverk.