Nu börjar Kiruna rivas

Kiruna Under onsdagen inledde LKAB rivningen av bostadsområdet Ullspiran i Kiruna. Därmed är avvecklingen av delar av Kiruna centrum inledd. Ullspiran är det första bostadsområdet som rivs.

Området som nu rivs omfattar 80 lägenheter och det ska till hösten vara omvandlat till en gruvstadspark, där inga byggnader får finnas men människor får vistas.

Det är Kolbäcks återvinning i Hallstahammar som har uppdraget att riva och uppföra den så kallade gestaltningen. Gestaltningen består av tre meter höga stålnätsburar (gabionkorgar) på de gamla husgrunderna, fyllda med rivningsmaterial från de rivna husen.

Uppdraget är värt cirka 5 miljoner kronor och sysselsätter cirka 15 personer hos Kolbäcks och underleverantörerna NCC, som ska utföra gestaltningen, och Ocap,  Jannes rivakut och LTH.

- Som rivning är det här inte så ovanligt uppdrag, mer än att återvinningsgraden är 98 procent och det är ovanligt högt. Den stora grejen är gestaltningen vi ska göra när området återställs, det är ovanligt, säger Mats Helin, Kolbäcks återvinning.

Kolbäcks återvinning har 25 anställda och lika många kontrakterade och omsätter cirka 250 miljoner kronor.

Bostadsområdet Ullspiran byggdes som en del av miljonprogrammet 1967-68, och ligger inom det så kallade Bolagsområdet, som LKAB började bebygga vid förra sekelskiftet. Nu rivs det för att brytningen i anslutning till gruvans huvudnivå cirka 1.000 meter under jord, underminerar marken.