Oförändrat antal gästnätter i Norrbotten

Luleå SCB:s gästnattstatistik för 2014 är klar och visar att antalet gästnätter var 2,5 miljoner för destinationen Swedish Lapland, vilket är oförändrat jämfört med året innan. Men i Luleå, Kiruna, Älvsbyn, Arjeplog, Gällivare och Jokkmokk har gästnätterna ökat.

- Luleås ökning med 9% bygger på en ökad kapacitet att ta emot besökare - nya hotell har tillkommit medan ytterligare andra har renoverats för att möta besökarnas efterfrågan., säger Camilla Bondareva, tillförordnad vd för Visit Luleå.

- Kiruna har världsunika upplevelser som ICEHOTEL, samisk kultur, fjäll, bästa norrskensförutsättningarna i världen, midnattssolen, en stad i förändring samt världens största underjordiska järnmalmsgruva som tar besökare 540 meter under jord, säger Jörgen Svonni, vd på Kiruna Lapland, som kommentar till att Kiruna ökar 7 procent. 

- Det finns en stark win-win mellan besöksnäringen och andra internationella spetsverksamheter i Älvsbyn som exempelvis FMV Vidsel Test Range och Arctic Falls Proving Grounds som delvis ligger till grund för gästnätternas ökning med 8%, säger Sofia Sundh, näringslivsutvecklare på Älvsby kommun.

Snittet för riket som ligger på 5 procents ökning. I statistiken ingår hotell, stugbyar, camping och vandrarhem.

Destinationen Swedish Lapland består av kommunerna i Norrbotten och Skellefteå.

 Gästnätter stat 1Gästnätter stat2