Rymdsatsningar kan skapa 500 nya jobb

Kiruna Kiruna har förutsättningar att utvecklas till Europas rymdcentrum. Mer än 500 nya jobb kan skapas i Kiruna och Norrbotten inom och runt rymdverksamheterna. Det visar en utredning från konsultföretaget Vasco Advisers, som presenterades under måndagen.

Satsningen på rymdverksamheten i Kiruna skulle inte bara skapa många nya jobb i regionen. Den skulle bli viktig för Sverige. Den skulle skapa exportinkomster och bidra till utveckling i andra svenska näringar, skriver Vasco Advisers i rapporten. 

- Vi investerar just nu 200 miljoner kronor för att modernisera, uppgradera och stärka Europas enda kompletta civila rymdbas. Vår satsning på New Esrange skapar unika möjligheter för forskning och utveckling av flyg- och rymdfarkoster, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange Space Center. 

Moderniseringen av Esrange, kallad New Esrange, är spjutspetsen i utvecklingen av den samlade rymdverksamheten i Kiruna, som döpts till "Space Kiruna - europeiskt rymdcentrum i världsklass"

Till Space Kiruna räknas verksamheterna i Esrange (drivs av SSC, Swedish Space Corporation), IRF (Institutet för rymdfysik), Spaceport Sweden (etablering av rymdfart för turism och forskning), EISCAT (nätverk av radaranläggningar),  LTU:s avdelning för rymdteknik, Kiruna Airport, Metria och Rymdgymnasiet.

Under måndagen invigdes en rymdhörna i Folkets hus i Kiruna. Tanken är att den ska informera om och öka intresset för rymdverksamheterna inom Space Kiruna.