Krönika: Lennart Håkansson

"Det är roligt att ha skapat en trend"

Luleå Hösten börjar med två nya efterföljare till Affärer i norr, skriver Affärer i norrs ansvarige utgivare Lennart Håkansson i dagens krönika.

Det är 20 augusti när jag skriver denna krönika. Solen lyser från en molnfri himmel, det är varmare än på hela sommaren.  För en gångs skull kan man hålla med Karlfeldt om att detta är ”den vår de svage kalla höst”.

Men oavsett väder är början på hösten mer av en start på ett nytt år, än vad början av januari är. Jul och nyår är mer som en paus. Det är nu vi laddar om för ett nytt år. I livet kör vi med brutet verksamhetsår.

I höst får Affärer i norr fler efterföljare. Det känns roligt att ha startat en trend.

Redan ett par veckor efter starten av Affärer i norr i februari i fjol, lanserade Norrbottens Media en liknande sajt. I våras tog Stampen, som bland annat äger Göteborgs-Posten, konceptet till västkusten och startade Affärer i väst, med en sajt byggd av Meramedia i Luleå, med samma grundkonstruktion som Affärer i norr.

I början av den här veckan lanserade Västerbottens-Kuriren i Umeå en näringslivssajt, Affärsliv24, med mål att lyfta fram näringslivsnyheter mer än man gjort tidigare.

Nu annonserar tidningen Norran i Skellefteå efter en näringslivsreporter som ska "leda en nysatsning där de lokala företagen är i fokus".

På ett och ett halvt år har det alltså startat fyra näringslivssajter i norra Sverige. Det är bra för näringslivet och samhällsutvecklingen om fler människor får veta mer om vad som händer bland företag och företagare.

Det är bra för journalistiken att en oprioriterad del i mediebevakningen nu lyfts upp en aning. Det är inte så många år sedan det bland journalister allmänt ansågs suspekt att skriva positivt om företagande.

Det är oerhört viktigt att media gräver fram oegentligheter, ger röst åt de maktlösa, skildrar samhällets baksidor, låter människor framföra kritik, ställer makten till svars. Det är huvuduppgiften.

Men det andra är också viktigt: att skildra det som utvecklas, det som går bra, det som fungerar, låta de som lyckas berätta hur de gjort, uppmärksamma vinnarna (även utanför sportens område).

Personligen tycker jag det är en glädje att träffa människor som inte gnäller, som inte skyller på andra, som är fokuserade på vad de själva gör, som tar initiativ, som vågar satsa och ta risker, som löser problem åt sig själva och andra.

Att på sluttampen i sitt yrkesliv få ägna sig åt att skildra detta är en glädje och fantastisk förmån.

Lennart Håkansson

2015-08-21