Rekord för gästnätter i Luleå

Luleå Det totala antalet övernattningar i Luleå under 2014 blev 1.459.000, vilket är den högsta siffran någonsin. En viktig orsak är den ökade hotellkapaciteten i Luleå.

Antalet övernattningar på hotell ökade med 11 procent mellan 2013 och 2014. Alla boendeformer utom camping ökade. Det visar den nyligen publicerade TEM-rapporten.

- Det som är intressant att analysera från rapporten är att just hotellgäster spenderar betydligt mer än de som väljer andra boendeformer som camping, stugby, vandrarhem eller släkt/vänner. Det här ger bra intäkter till Visit Luleås partners, inte bara hotellen utan även butiker och restauranger. Så slutsatsen är att fler hotell ger fler gäster som spenderar mer pengar i staden, säger Camilla Bondareva, vice vd och kommunikationsansvarit på Visit Luleå, i ett pressmeddelande.

Fortfarande kommer majoriteten av Luleås besökare från Sverige, cirka 79 procent. De utländska besökarna till Luleå domineras fortfarande av besökare från Norge, 54 procent, och de bor oftast på campingar.

- Sommaren 2014 var varm och fin inte bara i här i norra Sverige utan även i Nordnorge vilket kan ha inneburit att många norrmän beslutade sig för att stanna på hemmaplan istället, säger Camilla Bondareva.

Norrbotten har när det gäller övernattningar i hotell, stugbyar och vandrarhem en hög andel utländska besökare på 28 procent under 2014 Det är bara Stockholm och Värmland som har en något högre andel.  

TEM-rapporten tas fram av företaget Resurs och mäter de turismekonomiska effekterna.