Fortlax vill bygga fler serverhallar

Piteå Fortlax i Hortlax utanför Piteå, invigde nyligen sitt andra datacenter, men redan nu planerar de för fler serverhallar och orter att etablera sig på.

Det går bra för datacenterbranschen i Norrbotten sedan Facebook gjorde sitt intåg på marknaden för några år sedan. Fortlax är ett av företagen som har fått rida på succén.

- Det är allt fler myndigheter och företag som funderar på säkerhet och datalagring utanför sina egna lokaler. Det har hänt mycket i branschen sedan 2004 när vi startade och just nu har vi medvind, säger Anders Berglund, vd.

Fortlax har precis börjat titta på andra städer att etablera sig i längs norrlandskusten. De har haft förfrågningar som kräver stor tillgång till ström och bra markförhållanden, men de har inte bestämt sig för var de kan tänka sig att landa i framtiden.

- Det går fort just nu, men det var både tufft, tungt och svårt i början. Vi mötte stort motstånd i Stockholm och en kund frågade till och med om vi hade Internet i Norrbotten.

Fortlax var även bland de första i branschen att använda sig av molntjänster när få visste om begreppet.

- Vi fick kämpa oss fram, men vi har lyckats hålla oss kvar. Idag är vi åtta anställda och vi har även tre till fyra konsulter. Idag ifrågasätter ingen vad vi arbetar med utan vi är en naturlig del av den tekniska utvecklingen.

Anders Berglund är inte rädd för ökad konkurrens i datacenterbranschen utan välkomnar istället nya företag till länet.

- Vi hoppas att fler IT-företag etablerar sig i norra Sverige för det finns massor av bra orter att driva nya datacenter på.